kibertámadás adathalászat koronavírus
(Forrás: Pexels)

A fél világot félelemben tartó koronavírus-pánikot használják ki a hekkerek egy új adathalász trükkel. Az elmúlt hetekben egyre több kiberbiztonsággal foglalkozó cég jelentette, hogy feltűnt a színen egy e-mailen keresztül terjedő malware, azaz rosszindulatú szoftver, amely koronavírus-tájékoztatónak álcázza magát.

A koronavírus tünetei, megelőzése és terjedése

A spamek, vagyis kéretlen levelek olyan figyelemfelkeltő témákban jelentek meg eddig, mint: “a koronavírus tünetei”,”a koronavírus megelőzése, terjedése” vagy “mindent a koronavírusról”. Ha azonban megnyitjuk az e-mailben található linkeket vagy a mellékelt csatolmányokat, súlyos kártevő szoftvereket engedünk a gépünkbe vagy telefonunkba. Ezek között volt az Emotet, amely távolról hozzáfér a gépünkhöz és adatainkhoz. Tekintve, hogy az egész világon tapasztalható a fokozott víruskészültség, a mit sem sejtő címzett ilyenkor nagyobb valószínűséggel nyitja meg a kéretlen, spamleveleket is.

kéretlen levelek
A kéretlen leveleket azonnal töröljük (Forrás: 200 Degrees/Pixabay)

A kiberbiztonsági szakértők szerint egyre többször fordul elő, hogy hekkerek globális eseményeket meglovagolva próbálják terjeszteni a kártékony szoftvereiket. Legutóbb például a svéd aktivista lány, Greta Thunberg nevével éltek vissza. Tavaly a Thunberg körül kialakult médiafigyelmet kihasználva küldtek vírusos spamüzeneteket, amelyben a lány támogatására ösztönözték a címzetteket. Ezek megnyitása természetesen vírusos gépeket és telefonokat eredményezett.

Ismeretlen e-maileket ne nyiss meg!

Az IBM januári jelentése alapján akkor még csak Japánban jelentek meg ezek a kártevő e-mailek, de azóta már több távol-keleti országból és az Egyesült Államokból is jelentettek hasonlókat. A jelenlegi kibertámadások egyelőre még leginkább az ázsiai országokra összpontosulnak, hiszen ott a legsúlyosabb a helyzet. Azonban az IBM szerint a koronavírus terjedésével egyidejűleg egyre több és több hasonló adathalász támadások várhatók szerte a világban. Ráadásul ezek vélhetően egyre több nyelvre lesznek lefordítva, hogy még hihetőbbek legyenek.

Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy akik a koronavírus tünetei vagy megelőzése témában szeretnének tájékozódni, használják a Google-t az információ keresésére. Emellett nem tudják elégszer hangsúlyozni, hogy lehetőség szerint soha ne nyissunk meg ismeretlen feladótól származó e-maileket, és főleg ne az azokban található mellékleteket vagy linkeket.

Forrás: Newsweek, IBM X-force Exchange