A kulcs az agresszív reklámstratégiában rejlik

A ByteDance a TikTok sikerét részben azzal alapozta meg, hogy megvásárolta a musical.ly-t még 2017-ben. Ez egy olyan alkalmazás volt, ahol nagyrészt tinik tátogtak dalokra, “énekesnek” álcázva magukat. A vállalat ezután a musical.ly-t beolvasztotta az akkor még kevésbé népszerű TikTok-ba, majd óriási összeget költött arra, hogy más közösségi oldalakon hirdesse a végeredményt. Egyes becslések szerint 2018-ban a TikTok-ot közel egymilliárd dolláros összegért hirdették az Instagramon és a Snapchaten, de vásároltak hirdetőtáblákat nagyvárosok központjaiban. A ByteDance idén sem aprózta el, hiszen a Super Bowl reklámidejébe is bevásárolta magát – itt a hirdetés a becslések szerint közel 800 milliárd dollárba került.

Az agresszív reklámstratégia működik – hírességek, médiumok, és divatmárkák is rendszeres használói a TikTok-nak. A videómegosztó alkalmazás a hirdetések mellett a „borravalókból” kapott hányadon keres pénzt, ezt a felhasználók adhatják kedvenc kontentgyártóiknak.

@orszagosmentoszolgalat

#mentők #veddészreamentőt

♬ eredeti hang – orszagosmentoszolgalat

Kína a TikTokkal akar világuralomra törni?

A TikTok alkalmazás az első igazi kínai világsiker alkalmazás, és pont ezért egyre több nyugati kormánynak szúrja a szemét ez. Amerikai politikusok többször is beszéltek arról, hogy aggódnak, hogy a kínai kormány az alkalmazáson keresztül követi az amerikaiak mozgását. Ez az aggodalom akkor erősödött fel, mikor a tavaly őszi hongkongi tüntetéssorozatról csak nagyon kevés videó került fel az alkalmazásra. A ByteDance ekkor kiadott közleményében kiemelte, hogy nem osztanak meg adatokat a kínai kormánnyal, és a nem-kínai felhasználók adatait egy külön, nem-kínai szerveren tartják. A vállalat emellett azt is tagadta, hogy a kínai kormány döntene arról, hogy mit látnak az amerikai felhasználók.

A növekvő nyomás hatására a TikTok megígérte, hogy „Átláthatósági Központot” nyit május végéig Los Angelesben, ahol engedélyezik szakértőknek, hogy tanulmányozzák az algoritmust és a moderációs elveket – kérdés, hogy ez elég lesz-e az aggódó hangok elcsitításához?

Forrás: Életforma/Kollár Dóri

1
2