testmozgás covid-19 után
Minél alaposabb a kivizsgálás, annál biztonságosabb lesz a visszatérés is; fotó: Freepik/prostooleh

A koronavírus-fertőzéssel kórházba kerülők 30-40 százalékánál szívbetegség alakul ki szövődményként, de még a tünetmentesen gyógyulók esetében is jelentős kockázat áll fenn. Ezért a profi sportolók mellett az intenzíven sportoló amatőröknek is körültekintően kell újrakezdeniük a testedzést a COVID-19 után. A sportszakmai szervezetek ajánlásai nem jutnak el a veszélyeztetett hobbisportolókhoz. Ez azért nagy gond, mert a 350 ezer igazolt sportoló mellett legalább ennyien sportolnak hazánkban amatőr szinten, de intenzíven. A szakértők ezért arra hívták fel a figyelmet, hogy még tünetmentes lefolyású betegség esetén sem ajánlott azonnal újrakezdeni az edzéseket – vagyis testmozgás COVID-19 után: egy darabig ne…

Visszatérés előtt: pihenés és kivizsgálás

Mielőtt a testmozgás COVID-19 után újra az amatőrök életének része lenne, legalább 3 hétig pihenniük kell. Még panaszmentes esetekben is ajánlott kardiológiai kivizsgáláson részt venniük. A szakemberek szerint ugyanis a COVID-19-cel összefüggésben a szokásosnál is nagyobb a különböző szívproblémák kialakulásának kockázata. Ezért az alapos sportkardiológiai kivizsgálást követően is csak fokozatos terheléssel, valamint pulzuskontroll mellett végzett alacsony intenzitású testedzéssel ajánlott visszatérni – olvasható a Wáberer Kardiológiai Centrum (WKC) közleményében.

orvosi vizsgálat
Magasabb kockázati csoportba tartozó hobbisportolóknak különösen ajánlott a vizsgálat; fotó: Freepik

Minden aktívan sportoló emberben – profiban és amatőrben egyaránt – tudatosítani kell, hogy nagy és felesleges rizikót vállal, aki koronavírus-fertőzés után kardiológiai és egyéb szakorvosi vizsgálatok nélkül próbál meg visszatérni az aktív sportoláshoz. Néhány fontos vizsgálat elvégzésével felmérhető a sportoló aktuális állapota. Ez pedig adott esetben komoly kockázatok elkerülését teszi lehetővé – mutatott rá Dr. Sári Csaba, a centrum sportkardiológiai ambulanciájának vezetője.

Ezért fontos az óvatosság

A tapasztalatok szerint az új típusú koronavírussal megfertőződött, kórházi kezelésre szoruló betegek 30-40 százalékánál szívproblémák lépnek fel. Mivel ezek a kockázatok az amatőröknél is fennállnak, nekik is tudniuk kell, hogy már a legenyhébb tünetek, panaszok jelentkezése esetén is szakorvoshoz kell fordulni. Különösen akkor sürgős a kivizsgálás, ha fulladás, mellkasifájdalomvagy eszméletvesztés jelentkezik – ismertette a szakértő. Minél alaposabb a kivizsgálás, annál biztonságosabb lesz a visszatérés is. A WKC szakértői ezért kiegészítő vizsgálatok elvégzését is javasolják azoknak a hobbisportolóknak, akik magasabb kockázati csoportba tartoznak. Ilyen rizikófaktornak számíthat többek között az életkor, a COVID-19 betegség súlyosabb lefolyása, a meglévő alapbetegségek, illetve a fokozott intenzitású sporttevékenység is.

Forrás: Házipatika

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •