A bundás kenyér az egyik legjobb reggeli, ez nem vitás. Legyen szó a klasszikus sósról, vagy az édes french toast változatról (ennek receptjét itt találod), a bundás kenyér a reggelik koronázatlan királya. Tudtad, hogy létezik ennek a finomságnak egy egészségesebb, olaj nélküli változata is? Mutatjuk a tepsis bundás kenyér receptjét, amelyet sütőben készítünk el.
Hozzávalók (4 személyre)
- 4 tojás
- 1 dl tej
- 10 dkg tejföl
- só, őrölt fekete bors
- 40 dkg szikkadt kenyér
- 4 szelet lapka cheddar sajt
- 1 gömb (10 dkg) mozzarella sajt
- 1 kis marék reszelt parmezán sajt
Tepsis bundás kenyér elkészítése
A tojásokat felverjük, kikeverjük a tejjel és a tejföllel. Sózzuk, borsozzuk. A kenyeret felszeleteljük, a szeleteket keresztben kettévágjuk. Előkészítünk egy közepes méretű tepsit, kibéleljük sütőpapírral.
A kenyérszeleteket alaposan megmártjuk a tojásos keverékben. A felét egy rétegben, egymás mellé sorakoztatjuk a tepsiben (a legjobb, ha szépen kitöltik a tepsit), erre jön a cheddar sajt, majd a többi megmártott kenyérszelet. A tetejükre egyenletesen ráöntjük a maradék tejes keveréket, rátépkedjük a mozzarellát, valamint megszórjuk a reszelt parmezánnal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Melegen, zöldségekkel tálaljuk.
Olykor-olykor megengedett a kalóriadúsabb ételek fogyasztása is, ezekre az alkalmakra tökéletes választás lehet a töltött sós bundás kenyér és a töltött édes french toast, ehhez a recepteket pedig itt találod. Ne feledd, nem csak a szikkadt kenyér, de a szikkadt, jobb napokat látott kalács is menthető, készíts belőle kalácspundingot!
Fotó: Ízes Élet