Kezdőlap Style&Trend Gasztro A legszuperebb szuperélelmiszerek: Minden, amit a superfoodról tudni kell

A legszuperebb szuperélelmiszerek: Minden, amit a superfoodról tudni kell

(Fotó: Freepik)

Az utóbbi években sokat hallani az úgynevezett szuperélelmiszerekről. Egyesek szerint csak ügyes marketingfogás, míg mások egyenesen a hosszú élet titkának tartják őket. Mitől is szuperek ezek az élelmiszerek, és hogyan tudunk minél többet fogyasztani belőlük? Ehhez gyűjtöttünk most ötleteket.

Mitől lettek szuperélelmiszerek?

Nincs örök érvényű definíció arra vonatkozóan, hogy pontosan mit nevezünk szuperélelmiszernek, mely táplálékok tartoznak ide, illetve kinek melyik közülük a legelőnyösebb. Az mindenesetre elmondható, hogy egyedülálló összetételüknek köszönhetően kerülnek bizonyos élelmiszerek a kiváltságos listára, mert nagy koncentrátumban található meg bennük számos ásványi anyag és vitamin. Egészségünkre gyakorolt pozitív hatásuk bizonyított, a betegségek megelőzésében fontos szerepet játszanak.

És ami legalább ilyen fontos: sokkal könnyebben elérhetőek, mint gondolnánk. Főleg a tavaszi-nyári időszakban varázsolhatjuk könnyedén az asztalunkra őket – akár nap mint nap. Nem állítjuk, hogy a szuperélelmiszerek mindent helyettesítő csodaszerek, de az biztos, hogy ha rendszeresen, tudatosan fogyasztjuk őket, jót teszünk magunkkal.

A superfood-lista a következő oldalon található.

Tavaszi zöldek

Májusban-júniusban hemzseg a piac az üde zöldségektől: spárga, brokkoli, spenót, rukkola, kelkáposzta, hogy csak néhányat említsünk. Hogyan tudjuk változatosan felhasználni ezeket, hogy minden nap kerüljön az asztalunkra valami szuper?

– Hagyjuk a spenótfőzeléket, tegyük a zöld leveleket inkább turmixba! Egy marék spenót, egy alma, egy banán, egy pici citrom, és már kész is a tápláló zöldturmix!

– A brokkolit roppanósra főzzük csak, hogy minél több tápanyag maradjon meg benne – készülhet belőle zöldköret vagy egy egyszerű brokkolis-parmezános tészta.

– A rukkola és a kelkáposzta szintén kiváló saláta alapanyagok, előbbihez jól passzol egy mézes-mustáros dresszing. Szórjuk meg magokkal, tegyünk hozzá frissen reszelt céklát, morzsoljunk rá kecskesajtot!

Csodatevő magok

A lenmag az egyik legismertebb szuperélelmiszer (Fotó: Freepik)

Az utóbbi évek sztárja, a chiamag mellett barátkozzunk össze a lenmaggal is! Tápértéktartalmát tekintve még előnyösebb tulajdonságokkal is bír, mint a dél-amerikai „csodamag”. Használjuk bátran hazai kincsünket, a diót! Salátába, tésztára, édességekhez – gondoljuk újra, és próbáljunk ki új ízkombinációkat! A magok fogyasztásának legkézenfekvőbb módja a reggeli müzli vagy kása.

Szuper bogyósok

Szuper bogyós gyümölcsökért sem kell Kínáig mennünk! Tavasztól őszig frissen is elérhetőek mennyei hazai bogyósaink, amelyek magas antioxidáns tartalmuk révén joggal viselik a szuperélelmiszer címkét. Készítsünk szederből, áfonyából, fekete ribizliből egy kis növényi tejjel turmixot, vagy bűvöljük el vendégeinket egy mennyei bogyós pohárkrémmel. Görög joghurttal, mézzel, túróval, mascarponéval – kísérletezzünk kedvünkre.

A superfood-lista a következő oldalon folytatódik.

Alma, az örök

Annyira alap, hogy sokszor nem is gondolunk rá, pedig az alma a legjobb szuperélelmiszerek egyike – kiváló A-, B- és C-vitamin forrás, jótékonyan hat a belekre, hatásosan méregtelenít. Minden évszakban kapható itthon, és nem utolsó sorban olcsó is. Bárhova magunkkal vihetjük, útközben csemegézhetjük, vagy milliónyi módon használhatjuk a desszertektől a lekvárokon-chutneykon át egészen az almacsipszig. És hogy mi a világ legegyszerűbb egészséges reggelije? Negyedeljünk fel két almát, tegyük tepsibe, szórjunk rá fahéjat, és süssük 180 fokon 20-30 percig. Tápláló és finom napindító télen és nyáron egyaránt.

(Fotó: Freepik)

Elfeledett hüvelyesek

Télen kiváló szolgálatot tesz a száraz bab, lencse, mirelit borsó, de ilyenkor, amikor szezonja van, válasszuk inkább a hüvelyesek friss változatát. Megéri rászánni azt a kis plusz időt a zöldborsó kifejtésére. Mennyei élményben lesz részünk, ha roppanós tavaszi zöldségekkel, friss petrezselyemmel főzünk belőle zamatos zöldséglevest. De kerülhet rizottóba, főzelékbe, salátába, ahogyan szezonális testvére, a zöldbab is.

Egészséges csábítás „superfood módra”

A végére hagytuk a kakukktojást, ami se nem szezonális, se nem hazai, viszont méltán népszerű szuperélelmiszer: a kakaóbab. Válasszuk nyers formájában, hogy megőrizze vitamin- és ásványianyag-tartalmát.

Forrás: Ízes Élet