Az ország méretéhez képest különösen gazdag ízvilág várja a Szlovéniába utazó ínyenceket, az alpesi és a mediterrán tájak, a karsztvidék és a Pannon-síkság változatos ételei között a természetesség a legfőbb összekötő kapocs. Tavasztól őszig számtalan gasztronómiai fesztiválon és „nyitott konyha” ünnepen kóstolhatjuk meg a szlovén ízeket, erre bőséges kínálatával akár a közelgő húsvét is jó alkalom. Mutatjuk a szlovén gasztronómia legjavát! Ez is érdekelhet: Második lett a magyar csapat a Bocuse D’Or budapesti kontinensdöntőjén
A szlovén szuperszakács, a két Michelin-csillagos Ana Roš felemelkedésével Szlovénia az utóbbi években egyértelműen felkerült Európa gasztronómiai térképére. Az általánosan magas színvonalat jelzi, hogy a Michelin-kalauz 2021-ben megjelent második szlovén kiadásában már hét csillagos helyet találunk, és a különböző kategóriákban összesen 53 éttermet jegyeznek. A szlovén gasztronómia a természetes gyökerekből és a környezettudatosságból táplálkozik. Mindenütt a helyi alapanyagokat, az egyedi ízeket hangsúlyozzák, ezeken keresztül mutatkozik meg igazán Szlovénia sokszínű arca.
Szlovénia négy fő gasztronómiai régiója
1. Az alpesi vidék a hegyi legelők termékeit kínálja: a több évszázados recept alapján készült karniolai kolbászt, a szegények egytálételeként ismert, hajdina- vagy kukoricalisztből készült žgancit, a savanyú káposztát és a fehérrépát. Tipikus helyi étel a pisztráng, és elmaradhatatlan a védett földrajzi jelzésű körtepálinka, a Gorenjski tepkovec is.
2. A kelet-szlovéniai Pannon régió sztárja a tökmagolaj, jellemző itala pedig a természetes ásványvíz, amely errefelé bőségesen fakad a mélyből. Az itt termő búzafajtákból készülnek az északkelet-szlovéniai lapos és élesztős kenyerek és egyéb tésztafélék. A legismertebb a Prekmurska gibanica, a mákkal, dióval, mazsolával és almával gazdagított hagyományos ünnepi desszert.
3. Szlovénia középső részén az ország valamennyi térségének metszéspontja, ahol az alapanyagok és ízek újabb kombinációkat alkotnak. Tipikus fogás a hajdinakása, de régió jellegzetes ételének a diós poticát választották. A bőséges édesvízforrásoknak és az őshonos szlovén komlófajták ültetvényeinek köszönhetően ez a régió évszázadok óta a sörfőzésnek is hazája. Tipp: Kézműves amerikai fánkok és milkshake-ek várnak a Creamben
A következő oldalon többet is megtudhatsz a szlovén gasztronómia jellemzőiről.
Márciustól októberig kulináris forgatag Ljubljanában
4. S végül a negyedik, mediterrán térség leghíresebb alapanyaga a Pirani-öbölben tenyészett tengeri sügér, amit a vendéglőkben a goriška brdai szőlőterületek királynőjévé választott fehérborral, a Rebulával kínálnak. A pirani sóvirágot, a fleur de selt pedig éppúgy kézzel szüretelik a tengerparti sólepárlókban, mint 700 évvel ezelőtt. A tengert a karsztvidékkel összekötő táj az olajfaligetek, a szőlőültetvények és a szarvasgomba hazája. Itt a Teran, a Refosco, a Malvasia, a Vitovska Grganja és a többi helyi borfajta, a kiváló minőségű olívaolajok, a házi készítésű tészták, a vadspárga, a karsztvidék méze, juhsajtjai, sonkái, szárított húskészítményei és a helyi fűszerek együttese olyan sajátos gasztronómiai kínálatot alkot, amiért önmagában is érdemes útra kelni.
Az Odprta kuhna, vagyis a nyitott konyha projekt egyike a legsikeresebb gasztronómiai attrakcióknak Ljubljanában. A festői látványt nyújtó központi Pogačarjev piac március 18-tól október végéig minden pénteken kulináris forgataggá alakul, ahol a kis étkezdék, pékségek, bisztrók, kávézók és az ország legnevesebb éttermei nemzetközi fogásokat és tradicionális szlovén ételkülönlegességeket kínálnak.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
- A 6 legjobb tavaszi zöldség, amely felturbózza az immunrendszeredet
- Gluténmentes sörrel erősíti termékkínálatát a MONYO
- Két év után idén újra lesz Gourmet Fesztivál a Millenárison
- A napfényes Kalifornia ízeivel vár a most megnyílt Caza Pizzabar
- Koplalás helyett tudatos étkezés: 5 tipp a tavaszi böjthöz
Forrás: Turizmus.com