Ha már unalmas a virsli, a sült malac és a lencse, akkor akár más országok szokásaiból is meríthetünk ötletet az év utolsó és első napjára. Mutatjuk, melyek azok a szilveszteri és újévi ételek, amelyeket a világ különböző pontjain fogyasztanak az emberek. Ha azonban a különleges fogások helyett inkább a hazai hagyományokat követnéd, ebben a cikkünkben megtudhatod, miért szuperélelmiszer a lencse, és miért kellene sokkal többször enned ebből a csodahüvelyesből. Pezsgőtipp: Magyar pezsgősiker Franciaországban! A legjobbak között a hazai rosé
Rosca de reyes – Mexikó
Gyűrű formájú kenyér gyümölcsökkel, magokkal és cukorral díszítve. Vízkereszt napjára (január 6.) készítik, sütés előtt a tésztában egy apró Jézuska figurát rejtenek el. Aki megtalálja, azt megáldja Isten. A figurát a sütemény megsütését megelőzően, január 2-án elviszik a templomba, ahol áldást kérnek rá.
12 szem szőlő éjjel 12 órakor – Spanyolország
A spanyolok éjfélkor, az óra minden egyes ütésekor elfogyasztanak egy szem szőlőt. Ha nem sikerül megenni az összeset, az balszerencsét hoz, tehát csak óvatosan vágjunk bele a falatozásba. A szőlőszem íze jelzi, hogy miképpen fog alakulni a következő év. Az édes szem szerencsét, a savanyú pedig szerencsétlenséget hoz a babona szerint.
Tteokguk – Dél-Korea
Ez a leves szerves része a koreai újévnek, amely február 16-ra esik. A koreaiak szerint akkor lesznek egy évvel idősebbek, amikor az óévből újév lesz, nem pedig a születésnapjukon. Így ha megkérdezzük egy koreaitól, hogy hányszor evett már tteokgukot, megtudhatjuk évei számát. A leves alapléből, kis rizskekszből, húsból és zöldségekből készül, fogyasztása jó szerencsét hoz. Tipp: Mautner Zsófi megmutatja, mi a közös a Kia XCeedben és a koreai konyhában
További különleges szilveszteri és újévi ételek a következő oldalon találhatók.
Nyers tojás, El Salvador
Nem, nem kell megenni a nyers tojást, csupán feltörni, majd egy pohár vízbe önteni egy perccel éjfél előtt. Másnap mindenki eldönti, hogy miként néz ki a tojássárgája, megvizsgálják az alakját. Ebből próbálják megjósolni, hogy milyen év vár rájuk.
Lencse – Olaszország
Egy számunkra is ismerős szokás, amely gazdagságot hoz az új évre. Január 1-jén fogyasztják az olaszok is, gyakran zsíros sertéskolbásszal, ez utóbbi szintén a jómódra utal.
Gránátalma – Törökország
A törökök házuk küszöbén összezúzzák a gyümölcsöt, és minél több mag szabadul ki, annál szerencsésebbek lesznek. A magok a termékenységet és gazdagságot jelképezik. Gránátalma egyébként szuper alapanyaga lehet egy gyors rizskásának is, a receptet itt találod.
Borsó, zöldség, disznóhús és kukoricakenyér – USA déli államok
A bab vagy borsó fémpénzt, a főtt zöldség (például leveles kel) a papír bankjegyeket, a disznóhús az általános gazdagságot szimbolizálja. Arany színe révén a kukoricakenyér is a jólét jele. Tipp: Főtt kukorica a mikróban? Lehetséges! Mutatjuk, hogyan csináld
További különleges szilveszteri és újévi ételek a következő oldalon találhatók.
Cukordisznó – Németország
A németeknél szintén a disznó a gazdagság szimbóluma, hiszen kitúrja a szerencsét. Ahhoz viszont, hogy ránk mosolyogjon az új évben a szerencse, nem szükséges ennünk belőle. Az említett étel sem húsos fogás, hanem desszert, ugyanis cukros mandulapasztából készítenek disznó formájú édességet.
Whiskey – Skócia
Végre valami, amivel koccintani is lehet! Skóciában az első embernek, aki átlépi a házigazda küszöbét, hoznia kell magával ajándékot. A tradicionális ajándékcsomagban a skót ital boldog évet jelez előre, a black bun nevű fűszeres-gyümölcsös sütemény bőséget, az egy darabka szén pedig a melegséget szimbolizálja. Különösen hatékonynak tartják az ajándékokat, ha magas, jóképű férfitől kapják a háziak az év első napján. Ez is érdekelhet: Oscar-díjas színész whiskey-t kortyolva magyarul üzeni: Egészségedre!
Tang yuan – Kína
Édes rizsgombócok töltve édesbabkrémmel, szezámkrémmel, cukorral, magokkal vagy gyümölcsökkel. A kínai újévkor fogyasztják február 16-án, gyömbéres szirupban kerül az asztalra. Esküvőkön és egyéb ünnepségeken is fel szokott bukkanni. Azért fogyasztják, mert a neve ugyanúgy hangzik, mint az egység szó, azaz a család egységét jelképezi. A kínai konyháról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.
Kuku sabzi – Irán
Egyfajta frittata, amely tojásból és friss fűszerekből készül, és a Nowruzra, vagyis a perzsa újév első napján – a tavaszi napéjegyenlőségkor (március 21.) – fogyasztanak. Az étel bőséget és termékenységet szimbolizál az eljövendő évre.
Az alábbi cikkek is érdekelhetnek:
- Izgalmas koktélok Unicumból, nem csak a gyógynövénylikőr szerelmeseinek
- 4+1 dolog, amire figyelned kell, ha laktózmentes étrendet követsz
- Egy hónap állati eredetű ételek nélkül, ez a Veganuár kihívás
- Tudatos étkezés ősszel és télen is. Ezzel az 5 tippel neked is menni fog!
Forrás: Ízes Élet/the culture trip