csöves kukorica
(Fotó: stockking/Freepik)

A főtt kukorica éppen annyira hozzátartozik a nyárhoz, mint a fagyi és lángos. De kinek esne jól egy nagy lábas forrásban lévő víz mellett ácsorogni az amúgy is forró konyhában? Akik már lemondtak egy finom kukoricáról csak azért, mert nem szerettek volna belefogni a kényelmetlen folyamatba, azok számára jelenthet megoldást a mikrohullámú sütő.

De miért is olyan nagyszerű így megfőzni a kukoricát? Egyrészt mert minimális előkészítést igényel, másrészt pedig ezzel a módszerrel sokkal könnyebben főzhetünk kisebb mennyiséget: ha szeretnénk, akár 1-2 csövet is elkészíthetünk így.

Nem múlhat el nyár főtt kukorica nélkül

A friss és zsenge nyári kukorica szerencsére nem igényel sok hőkezelést. Hagyjuk rajta a zöld leveleket, így tegyük a mikróba. Ezáltal a meleget és a nedvességet bezárjuk a kukoricába, a kukoricaszemek pedig egyenletesen főnek-párolódnak készre. Miután kivettük a mikróból, hagyjuk pár percig állni és hűlni a kukoricákat. Akkor is, ha nem érezzük túl melegnek – belül attól még tűzforróak lehetnek! Lássuk lépésről lépésre, hogyan készítsük!

grillezett főtt kukorica
Az elkészült főtt kukorica csak jobb lesz, ha meg is grillezzük (Fotó: jcomp/Freepik)

1. Helyezzünk 1-4 darab kukoricát (tisztítás nélkül) a mikrohullámú sütőbe, egy rétegben. Tehetjük mikrózható tányérra vagy közvetlenül a forgótányérra. Ha négynél több kukoricát szeretnénk megfőzni, akkor készítsük több részletben.

2. Ha csak 1-2 kukoricát teszünk a mikróba, akkor 3 percet melegítsük a legmagasabb fokozaton, 3-4 kukorica esetén növeljük a főzési időt 4 percre. Ha kimondottan puhán szeretjük a kukoricát vagy nagyobb darabokat választottunk, adjunk a főzési időhöz további 1-1 plusz percet. (Mivel a mikrosütők teljesítménye változó, az első alkalommal érdemes tesztelni, hogy pontosan mennyi időre van szükség.)

3. Vegyük ki az elkészült kukoricákat, és hagyjuk kicsit hűlni. Tálaljuk melegen, sóval, fűszervajjal. Sőt! A főtt kukoricákat a grillre is rádobhatjuk. Jó tudni, hogy a kukorica héja megőrzi a meleget. Ha több adagban készítjük (például vendégeknek), ne pucoljuk meg, csak a végén, egyszerre, így az első adag sem fog kihűlni.

Forrás: the kitchn/Ízes Élet