száraz november alkohol sör barátok
(Fotó: drobotdean/Freepik)

November 1-jével hivatalosan is elindult a száraz november kezdeményezés. Az immár ötödik éve megrendezésre kerülő kihívás rengeteg embert ösztönöz arra, hogy egy hónapig ne fogyasszon alkoholt. De mi ennek az előnye? Cikkünkből most megtudhatod.

Mi egyáltalán ez a száraz november?

A Kék Pont Alapítvány által öt évvel ezelőtt meghirdetett kihívást meglehetősen egyszerű és ugyanakkor nagyon nehéz is teljesíteni. Ez nem más, minthogy egy hónapon keresztül, november elsejétől egészen november 30-ig egyetlen korty alkoholt sem fogyasztunk. Ahogy a szervezők mondják, céljuk a mértékletesség erényének és az öngondozás gyakorlatának elmélyítése az alkohol iránti sóvárgásban megtalált tanulságok által. Fontos cél a testi és lelki megújulás, az önismeret fokozása, a vágyak megregulázása, valamint az italozás okozta problémák korai felismerése.

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, de leginkább annak ajánlják, aki hetente egyszer vagy annál többször iszik, és szeretne többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyáról.

Miért jó egy hónapig nem inni?

Ha valakiben felmerül a gondolat, hogy belevágjon a programba, nem biztos, hogy tudja, hogy előnyös hatásokkal is jár, ha egy hónapon keresztül mellőzi az alkoholt.

Egy hét alkoholmegvonás után már érezhetően jobban alhatsz. Amikor ugyanis valaki iszik, általában egyből mély álomba merül, vagyis hiányoznak az alváshoz szükséges és fontos folyamatok, ezt hívják REM-fázisnak. Míg egy átlag embernek egy éjszaka alatt hat és hét ciklus között van az éjszakai REM-fázisa. Annak, aki iszik, általában csak egy vagy két ilyen fázisa van.

alkoholfogyasztás alkoholizmus
Az alkoholfogyasztás jelentősen befolyásolja az alvást. (Fotó: jcomp/freepik)

A jobb alvás számos előnnyel jár.  Nappal hatékonyabb lesz az ember, könnyebben megy a tanulás, a problémamegoldó képesség is javul. Az alvás segít egyensúlyba hozni azokat a hormonokat, amelyek révén éhesnek vagy jóllakottnak érezzük magukat. Ivás után a ghrelin szintje (ez az éhségérzetet kiváltó hormon) felemelkedik, a leptin (a teltségérzetet okozó hormonok) pedig csökken.

A következő oldalon a száraz november további előnyeit ismerheted meg.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2