rusvai miklós
(Fotó: RTL Klub/Blikk)

A fejlett országokban, így Magyarországon is a negyedik járványhullámnál tartunk, ezután még kettő-háromra számíthatunk, amik egyre enyhébbek lesznek, egyre kevesebb halálesettel, vélekedett a Bors megkeresésére a virológus. Témába vág: A delta-vírusmutáns agresszívabban támad, ezek a tünetei

A koronavírus nem tűnik el, de szelídülni fog

„A jövő év végéig, de legkésőbb 2023 végéig véget ér a koronavírus-járvány, ugyanis addigra immunizálódik át a hazai lakosság. A járvány vége egyébként is eltérő időpontokban lesz Földünk egyes pontjain. Világszinten, az alacsonyabb átoltottságú államok miatt 2024-re várhatjuk, hogy ne okozzon számottevő kárt a covid” – fejtette ki Rusvai Miklós.

Rusvai Miklós szerint azonban attól nem kell tartanunk, hogy olyan mutáció jön létre, ami teljesen rezisztens lesz a vakcinákra. „Ahogy az eddig megjelent mutánsok esetében is, az oltás a súlyos megbetegedést meg fogja akadályozni. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint a az influenza esetében: az alaptörzsek ellen oltunk, mégis véd az évente megjelenő új variánsok végzetes szövődményeitől.” TIPP: Fontos tudnivalók a koronavírus rohamosan terjedő delta variánsáról

oltónyag koronavírus
Dr. Rusvai Miklós, járványtani professzor szerint nagyjából 3 évbe telik, mire Európa, Ázsia és Amerika lakossága átfertőződik, átoltódik (fotó: Freepik)

A koronavírus-járványban már most többen haltak meg világszerte (4,6 millióan), mint az elmúlt száz év alatt akármelyik járványhullámban. Az 1957-58-as ázsiai influenzát is megelőzi ezzel, mivel a WHO adatai szerint abban akkor 1-4 millió ember vesztette életét.

Teljesen azonban tűnik el a koronavírus, pár évente vissza fog térni, de egy egyszerű náthavírussá fog szelídülni, ha szervezetünk már megszerezte az immunvédelmet ellene” – zárta Rusvai professzor.

Koronavírus témában az alábbi cikkeket se hagyd ki:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •