koronavirus delta terjedese grafika indiai kettős mutáns
Kép: Vektor Kunst/Pixabay.com

A koronavírus ellen teljesen beoltottak is megfertőződhetnek az új, gyorsan terjedő delta variánssal. Jó hír azonban, hogy az oltottaknál az esetnek a többsége tünetmentes vagy enyhe lefolyású, írja a Portfolio a CNBC noymán. A delta variánshoz köthető új esetek száma a világ egyes részein gyorsan emelkedik, számos helyen újra szigorításokat léptettek érvénybe. Tipp: Ha Szlovéniába indulsz nyaralni, a védettségi igazolványra is szükséged lesz

Delta variáns és a kétsebességes járvány

„Arról érkeznek a riportok, hogy a beoltottak körében is terjed a vírus, ezen belül is leginkább a delta variáns, ám az esetek többsége tünetmentes vagy enyhe lefolyású betegséget jelent” – mondta a WHO sajtótájékoztatóján Dr. Soumya Swaminathan, a WHO vezető tudósa. Az oltatlanok esetében már egészen más a helyzet: az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben kórházba kerülők és az elhunytak szinte kizárólag az oltatlan népességből kerülnek ki, és 75 százalékuk 65 év feletti.

covid oltás vakcina delta variáns
A delta variáns megfertőzheti az oltottakat, azonban náluk a betegség enyhe, sok esetben pedig tünetmentes (Fotó: Freepik)

Az eseményen a kétsebességes járvány kialakulásáról is beszéltek, ugyanis a világ egyes országaiban, főleg, ahol alacsony az oltottak száma, és a delta variáns terjed, felfutóban a kórházi ápoltak száma. A WHO sajtótájékoztatóján megjegyezték azt is, hogy az  oltottak szervezetében ugyanakkor jóval alacsonyabb a vírus mennyisége, így esetükben a vírus átadásának kockázata is csökken. Ettől függetlenül az Egészségügyi Világszervezet továbbra is a maszkhordásra és a távolságtartás szabályaira ösztönzi az embereket.

Magyarországi járványügyi adatok hétfőn: A hétvégén meghalt két beteg, és újabb 139 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Kórházi ellátást 76-an igényelnek, míg a lélegeztetőgépre szorulók száma 11.

Aktuális hírek, amik téged is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •