koronavírus delta variáns tünetei gamma variáns
(Fotó: Miroslava Chrienova/Pixabay)

Megjelenése óta a koronavírus több ezer különböző változata kering az egész világon. Az elmúlt hetekben sokat lehetett hallani a gyorsan fertőző delta-variánsról, most azonban már egy újabb taggal bővült mutációk sora, megjelent a gamma-variáns is. Magyarországon eddig 23 embernél azonosították a delta-, kettőnél a gamma-variánst. De, mit jelent ez a valóságban? Olvass tovább, és megtudod. Aktuális: Tokió 2020: Siklósi Gergely ezüstérmes párbajtőrben

Magyarországon eddig 23 esetben van jelen a delta-, kettőnél pedig a gamma-variáns

Minden vírus, beleértve a SARS-CoV-2-t is, amely a COVID-19 betegséget okozza, idővel megváltozik, mutálódik. A legtöbb ilyen változás alig vagy egyáltalán nem befolyásolja a vírus tulajdonságait, sok esetben még gyengítheti is azokat. Bizonyos változások azonban befolyásolhatják a vírus tulajdonságait, például azt, hogy milyen gyorsan terjed, mennyire fertőző, mennyire súlyos betegséget okoz vagy éppen, hogy milyen mértékben befolyásolja például az oltások hatásosságát. Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei azokat a variánsokat, melyek a többinél nagyobb mértékben vannak jelen, „aggodalomra okot adó változatok” kategóriájába sorolja.

A WHO által összehívott szakértői csoport a korábbi országalapú elnevezések helyett javasolta a görög ábécé, azaz az alfa, a béta, a gamma, a delta betűinek használatát, amelyeket a nem tudományos közönség könnyebben és praktikusabban megvitathat.

A WHO „aggodalomra okot adó változatok” kategóriájába jelenleg az alábbi variánsok tartoznak:

  • Alfa-variáns: az Egyesült Királyságból származó mutáció, első megjelenés: 2020. december
  • Béta-variáns: Dél-Afrikából származó mutáció, első megjelenés: 2020. május
  • Gamma-variáns: Brazíliából származó mutáció, elsőként megjelenés: 2020. november
  • Delta-variáns: Indiából származó mutáció, első megjelenés: 2020. október

Az európai országok többségében jelenleg a COVID-19 fertőzések több mint 68%-a a rendkívül fertőző Delta-variáns, közölte az Euronews az Egészségügyi Világszervezet. A WHO és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) arra figyelmeztette az országokat, hogy meg kell erősíteni a változat terjedésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseket.

“A SARS-COV-2 aggodalomra okot adó Delta változata gyorsan mozog Európában, és az új adatok alapján mára a régió legnagyobb részén a legmeghatározóbb törzs lett” – áll a WHO Europe közleményében. “A jelenlegi trendek alapján a delta-variáns lesz az elkövetkező hónapok globálisan meghatározó törzse, miután szinte már az összes európai országban azonosították. A delta tovább fog terjedni, kiszorítva más változatok keringését, hacsak nem jelenik meg egy új, versenyképesebb vírusvariáns.”

A hétvégi összesített adatok alapján Magyarországon 161 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 809.262 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 30.020, míg az aktív fertőzöttek száma pedig 33.394 fő. 55 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen. Magyarországon a beoltottak száma 5.596.543 fő, közülük 5.374.864 fő már a második oltását is megkapta.

Az alábbi cikkek is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •