gyurta dániel facebook olimpia tokio
(Fotó: Gyurta Dániel/Facebook)

Az olimpiai bajnok egykori úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként már egy ideje Japánban tartózkodik. Gyurta Dániel most Facebook-oldalán foglalta össze, milyen az élet az Tokióban órákkal a nyári ötkarikás játékok kezdete előtt. Ezt is érdekelhet: Az utolsó pillanatban törölhetik az olimpiát, ha tovább romlik a járványhelyzet

Százhoz közelít az olimpiával összefüggő koronavírusos fertőzések száma

tokiói olimpia koronavírus
Az olimpiai falu szigorú szabályai ellenére felütötte a fejét a koronavírus (Fotó: olympics.com)

„Az idei olimpia nagyon más lesz, mint eddig bármikor. És nem csak a nézők hiánya miatt. Minden résztvevőnek (sportoló, csapattag, sajtósok, NOB tagok stb) nagyon szigorú szabályokkal kell szembenézni. Ezek betartása most a házigazdák miatt is fontos” – kezdte Facebook-bejegyzését az olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszó.

Gyurta Dani egy sor érdekességet és bennfentes információt osztott meg követőivel. Az FFP2-es arcmaszkok használata mindenhol kötelező, Daninak még az odaúton a repülőn alvás közben is viselnie kellett. Naponta kötelező PCR-tesztet csinálni, aminek eredményét minden nap applikációba kell feltölteni. Érdekesség, hogy a japánok köpetből veszik a mintát. Az olimpián résztvevőknek kötelező egy olyan okostelefonos appot is használni, ami a helymeghatározást a nap 24 órájában bekapcsolva tartja, így pozitív esetnél mindenki, aki a fertőzött közelében volt, visszakövethető.

A 40 milliós Tokió szinte kihalt

olimpiai falu
Az étteremben minden asztalt plexifalakkal választottak el egymástól (Fotó: olympics.com)

A megérkezés után mindenkinek egy 14 napos „soft” karanténba kell vonulnia, ez azt jelenti, hogy a helyi edzőtermeket, medencéket tilos használni, az utcára vagy az olimpiai faluba nem lehet kimenni, csak a versenyhelyszínek és a szállodai szoba között engedélyezett az ingázás. Az olimpiai faluban és a szállodában a legfeltűnőbb, hogy mindent plexifalakkal választottak el.

Gyurta Dániel azt is megemlíti, hogy érthető módon első helyen a helyiek és a sportolók, résztvevők biztonsága van. „Én abban bízom, hogy a körülmények ellenére a versenyzőkből kiszabadul a sok benntartott energia, és csodás pillanatok, sportélmények és nagy eredmények elé nézünk.”

A tokiói olimpia legfrissebb híreit az alábbi linkekre kattintva találod:

Forrás: Gyurta Dániel hivatalos Facebook-oldala

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •