koronavírus új variáns
(Fotó: TritonLife)

Magyarországon először jegyezték fel koronavírus úgynevezett C.36.3 törzsét. Az új variáns érdekessége, hogy egyszerre tartalmazza az alfa- és delta vírusvariánsra jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt. Az új variáns már szerepel a WHO azon listáján, amelyen a potenciálisan veszélyes variánsokat tartják nyilván. Ha te sem igazodsz, ki a variánsok között: Delta- után itt a gamma-variáns. Mutatjuk, mit kell róluk tudnod!

Az új variáns először Thaiföldön jelent meg

Az új koronavírus-variáns magyarországi azonosítását a TritonLabs két munkatársa, Tátrai Kitti és Benedek András molekuláris biológusoknak köszönhetjük. „Először azt hittem, hogy valamit elrontottam” – mondta Tátrai Kitti, amikor egy mintában megtalálta a Magyarországon addig ismeretlen C.36.3-os törzset. „A kísérletet újra megismételtük – András tőlem teljesen függetlenül is elvégezte, és ugyanezt az eredményt kapta.”

koronavírus delta variáns tünetei gamma variáns
(Fotó: Miroslava Chrienova/Pixabay)

Az ilyen variánsok meghatározására még nincs gyors és tömegesen elvégezhető teszt
Ahhoz, hogy biztosan azt állíthassák, hogy a C.36.3 törzsről van szó, külön nukleinsav-szekvenálásra volt szükség. A kapott eredmény pedig beigazolta az erős gyanút: egy olyan új vírusvariánst sikerült felfedezniük, amelyet Magyarországon eddig nem jelentettek.

Érdekesség, hogy ezt a variánst elsőként Thaiföldön azonosították egyiptomi beutazók pozitív mintáiból. 2021. július 24-ig világszerte összesen 1.403 pozitív mintában találták meg. Ennek oka nem feltétlenül az, hogy ennyire ritka lenne, jóval inkább az, hogy még nincs rá gyors és tömegesen elvégezhető PCR-metodika. Néhány országból már van feljegyzés róla, de Magyarországról még korábban nem volt jelentett eset.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrás, borítókép: TritonLife

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •