A német gyártó első teljesen elektromos autója, a Taycan már önmagában is figyelemre méltó, hát, még akkor, ha egyedi fóliázást kap. Ez történt a szóban forgó Porsche Taycannal is, ami Richard Phillips hiperrealista művész festményével fedtek be. Az árverésre bocsátott autó bevétele a koronavírus-járvány által az egyik legsúlyosabban érintő ágazatot segíti majd, olvasható a The Gentleman’s Review-n.

2020 Porsche Taycan Artcar by Richard Phillips

A különleges festésű Porsche Taycan S4 Artcar dizájnját a New York-i művész, Richard Phillips Queen of the Night című növénycsendélete adta. A 90 ezer dolláros kikiáltási árral meghirdetett autókülönlegesség végül 200 ezer dollárért (kb. 60 millió forint) kelt el a Sotheby’s aukciós ház közreműködésével. A befolyt összeggel a svájci kulturális szektorban dolgozókat támogatják (ezt a szegmenst mindenhol eléggé kritikusan érinti a koronavírusjárvány, nincs ez másként az alpesi országban sem).

 

A 2010-es festmény az egyik legfontosabb 20. századi svájci festő, Adolf Dietrich munkássága előtt tiszteleg. Ami nyilván jól összecseng azzal, hogy a pénzt a Suisseculture Sociale nonprofit szervezet feladata lesz szétosztani az arra rászorulóknak.

A művésznek nem ez volt az első Porschéja

Az élénk színű, szinte már trópusi hangulatú sportautó egyébként nem az első próbálkozása a nagyméretű, figuratív képeivel nevet szerző festőnek. A klasszikus Porsche versenyautókért rajongó Phillipset először 2013-ban kérte fel a cég, hogy a Les Mans-i futamra tervezze meg Jörg Bergmeister autóversenyző bukósisakját, amelyhez később társult egy hozzá passzoló sportkocsi is. A Porsche 911 RSR Artcar az első, művész által dizájnolt versenyautó volt egyébként, amely valaha győzött egy nívós futamon.

Richard Phillips hiperrealista művész
(Fotó: Porsche)
porsche artcar
(Fotó: Porsche)

Habár a Porsche Taycan 4S Artcar modellre csak az Egyesült Államokból lehetett licitálni, az autó egyelőre a szükséges amerikai forgalomba helyezési engedéllyekkel még nem rendelkezik. Ameddig ez nem realizálódik, addig a svájci Zugban lévő Porsche Centre-ben tekinthetik meg a kíváncsi autórajongók. Richard Phillips által készített remekmű átfóliázási munkálatait itt nézheted meg.

A Porschéról és a Taycan modellről az alábbi cikkeinkben olvashatsz bővebben:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •