Pepperkakebyen
(Fotó: visitbergen.com/

Nincs karácsony mézeskalács nélkül. Nos, ez különösen igaz a norvégokra, ugyanis a skandináv országban valósággal rajonganak a mézes-fűszeres karácsonyi édességért. Olyannyira, hogy a norvégiai Bergenben 1990 óta minden évben elkészítik a világ legnagyobb mézeskalács-városának tartott Pepperkakebyen elnevezésű makettet.

Pepperkakebyen, azaz mézeskalács-város

A 380 négyzetméteren elterülő miniatűr “édes város” Bergen valamennyi szépségét felvonultatja. Megtalálható itt az UNESCO világörökség részét képező középkori Hanza-házaktól kezdve a kikötőben veszteglő hajókig minden, ami jellegzetes a norvég kultúrára.

 

A Pepperkakebyen egyébként nem az egyetlen hasonló látványosság Norvégiában. Mint említettük, a norvégok imádják a mézeskalácsot, így országszerte számos helyen, többek között, Stavanger, Hammerfest, Haugesund, Fredrikstad, és Bodø városaiban is találhatunk ínycsiklandó édességekből készült kiállításokat.

Kétezer darab mézeskalács-épület

A hagyomány az évek során még a tengerentúlon is felütötte a fejét. A minnessotai Duluth-ban, ahol sok norvég bevándorló él, a helyiek is megépítik saját mézeskalács-városukat, ezzel tisztelegve az eredeti előtt. Ahogy azonban az alábbi videóban láthatjátok, az eredeti Pepperkakebyen mindent visz, nehéz lehet ennél gyönyörűbbet alkotni.

Sikre deg billetter til Pepperkakebyen

Se den nye filmen og sikre deg billetter til Pepperkakebyen 2020 her: https://bit.ly/pepper20Filmproduksjon: Natural Lights

Közzétette: Pepperkakebyen – 2020. december 6., vasárnap

 

A norvég mézeskalács-város elkészítésében többezer helyi önkéntes, iskolás és óvodás vesz részt hónapokon keresztül. A kialakítást és az építést pedig egy harminc főből álló csapat végzi, akik között külön ember felügyeli a város fényjátékát. A kiállítás non-profit alapon működik, a befolyt összeget minden évben jótékony szervezetek között osztják szét.

Ha már idén karácsonyi vásárban úgysem élvezhetjük az adventi időszak kihagyhatatlan finomságait, akkor nincs mese, készítsd el őket házilag. A mézeskalács mellett elhoztuknektek a forró csoki és a forralt bor receptjeit is. További karácsonyi cikkeinket pedig itt találod.

Fotó: VisitNorway.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •