mentes mezeskalacs
fotó: Pixabay/blogmood__

Általában mindenkinek van egy üzembiztos mézeskalács recept a tarsolyában, ám a glutén-, tej- és cukormentes verzió már nagyobb fejtörést okoz. Egyre több család szembesül azzal, hogy az asztal körül nem eheti mindenki ugyanazt, sokszor olyan fogásokat kell összeállítani, amely mentes valamitől. Aggodalomra semmi ok, van még idő beszerezni az alapanyagokat és megsütni a karácsonyi klasszikust, kicsit másképp. Máris eláruljuk, hogyan készül a mentes mézeskalács!

A mentes mézeskalács hozzávalói és a recept

Tészta:

  • egy csomag Mentes mézeskalács keverék,
  • 63 gr. almacukor vagy méz,
  • 35 gr. víz
  • 25 gr. tojás (fél tojás)
  • 21 gr. kókuszolaj,
  • 3 gr. narancshéj.

Cukormáz:

  • 1 tojás fehérje
  • 15-20 deka nagyon finomra darált cukor,
  • 1 teáskanál étkezési gluténmentes keményítő
  • 1 teáskanál ecet, hogy fényes legyen és tartós a máz
mentes mezeskalacs karacsony
fotó: Pixabay/skeeze

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, és begyúrjuk a tésztát. Pihentetés után nyújtjuk, formázzuk és fantáziánkra bízva díszítjük. A cukormáz nem mézzel, hanem mézes ízű cukorral készül. A cukrot csak apránként adjuk hozzá, meg kell várni, amíg felolvad a fehérjében. Ha folyós lett a cukor, kis vizet kell adni hozzá cseppenként, ha sűrűre sikerült, akkor pedig cukrot.

Februárban jönnek a fesztiválok

2020-ban február 29-től március 1-ig ismét megrendezik a kétnapos Mentes Fesztet, vagyis a mentesfesztivált. Ugyanakkor, ugyanott jön a Gasztroblogger Fesztivál is: a két tábor megismerheti egymást és átadhatják tapasztalataikat. A Mentes Feszt szombati napján délután hat óráig mindenkié a fesztivál, majd átalakul a negyedik Gasztroblogger Fesztivállá, ami már egy zártkörű szakmai esemény lesz.

Lusta ünnepi reggeleken készíthetünk waffelt, van is hozzá egy tökéletes receptünk (nem mentes). Ha pedig karácsonykor sokat ülünk az autóban, és szükség van néhány könnyen elkészíthető és jól csomagolható ünnepi hangulatú ételre, ajánljuk 5+1 összeállításunkat!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •