Nyers Séf Varga István

Varga István, a Nyers Séf neve mára összeforrt a minőségi és gourmet nyers és növényi étrenddel. Alkotásaival több mint húsz éve van jelen, mára számos rendezvény és márka gasztróvegán nagykövete is egyben.

A vegánság életfilozófia, vegánnak az mondható, aki az állatok kihasználását minden téren elutasítja. A vegánok etikai okok miatt minden állattól származó ételt és tárgyat kizárnak az életükből, nem fogyasztanak húst, tojást, tejterméket, és nem hordanak például bőrből készült ruhákat, kiegészítőket sem.

„A nyers és növényi alapú étrendre csak ráragadt és elterjedt  a »vegán« szó, de ez igazából helytelenül van használva. Azok, akik egészségügyi megfontolásból nem esznek állati eredetű élelmiszert, növényi étrendet követnek” – tudtuk meg Istvántól. A lényeg, hogy nem mindenki vegán, aki növényi étrendet követ, mert nem etikai megfontolásból teszi azt, és az élete többi részére nem terjed ki az állathasználat-mentesség. TIPP: 5 dolog, amire feltétlenül figyelj, ha a vegán életmód mellett döntesz

Nem átállni, hanem csak beépíteni!

A nyers konyha lényege, nincs tartósan hőhatás alá téve az étel. Ezért benne maradnak az enzimek, vitaminok, amelyek az emésztésre jótékony hatással lehetnek. A Nyers Séf fő üzenete, hogy nem kell átállni a nyers és növényi alapú étkezésre, hanem csak beépíteni belőle kell azt a pár dolgot, ami közel áll a szívünkhöz. Témába vág: Itt a legújabb állatkísérletmentes, vegán sminkkollekció!

Nyers Séf ételfotó

Az is fontos, hogy nem mindenkinek való, így érdemes előzetesen szakemberrel konzultálni, legfőképpen akkor, ha egészségügyi problémánk vas. A táplálkozás egyénre szabásában van a fő hangsúly.

„A kulcsszó, hogy teljes értékű és változatos legyen az étkezésünk. Hosszú távon az egyoldalú táplálkozás nem tud egészséges lenni. A nyers étkezés segítségével kiegészíthetjük friss tápegész, enzimdús ételekkel az eddig megszokottakat. A jövő táplálkozása, hogy fuzionálnak az ételek. A nyers és a hőkezelt. Saját tapasztalatom, hogy a szervezetünk nagyon meg tudja hálálni, ha így táplálkozunk. Helyi és lokális alapanyagokat keressünk! Lehetőség szerint idényjellegűeket. Keressük a termelőket! Mindig nézem az árusok kezét, hogy ki van kapcsolatban a földdel” – mondja István, a Nyers Séf. 

Legyünk hálásak az alapanyagokért

„Amikor az ételt készítjük, legyünk hálásak az alapanyagokért! Nekem a nyers konyha eszköz. Legyen a táplálkozás eszköz egy teljesebb élethez! Legyen meg a szentsége és meghittsége az étkezésnek! Teremtsünk nyugodt körülményeket hozzá és osszuk meg szeretteinkkel!” Elgondolkodtató: Lewis Hamilton kutyája jó dolgában áttért a vegán életmódra

A Nyers Séfnek köszönhetően már a Debreceni Egyetem több menzáján bevezették a nyers, növényi alapú és mentes ételeket.

Nyers Séf ételfotó

A Nyers Séf szerint a legfontosabb alapanyag a szeretet

„Semmit ne éljünk meg úgy, hogy bűn az étkezéseink kapcsán. Örömmel, jó kedvvel és bőséggel együnk! Ha nagyon őszinték akarunk magunkhoz lenni, akkor sokszor önszabotálunk. Jussunk el érzelmileg, gondolatilag ahhoz, hogy ezt választottuk és nincs helye önmarcangolásnak. És végül a legfontosabb alapanyagot se hagyjuk ki az ételeinkből, a szeretetet, mert ezt láthatatlanul is hat.”

Amennyiben szeretnétek megtanulni és beépíteni a táplálkozásotokba a nyers és növényi alapú étkezést, akkor érdemes a Nyers Séf online kurzusába is betekinteni. Itt többek között kiderül, hogyan kell otthon mandulatejet vagy növényi alapú túrót készíteni. Miért érdemes a mandulát vagy a diót áztatni fogyasztás előtt. Itt egész éven át együtt főzhettek Istvánnal. Sok nyers és növényi alapú recepttel, konyhai fortéllyal vár benneteket!

Fotók és forrás: nyerssef.hu, szepsegkonyha.hu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •