nyari gumi autora
Fotó: 123RF

A tavaszi, majd a nyári dőjárás beköszöntével nem csak a kabátot és kis csizmát cseréljük le lengébb öltözetre, de újra eljön a szokásos abroncscsere időszaka is. A szakértők azt tanácsolják az autósoknak, hogy fogadják meg a jól ismert 7 Celsius fokos szabályt. Vagyis, ha a hőmérséklet tartósan 7 °C fölé emelkedik, cseréljék le a téli gumikat, és kerüljön az autóra a melegebb időben jobban tapadó és biztonságosabb nyári gumi.

A nők is legyenek tisztában vele!

Ha megkérdezik a hölgyeket, milyen gumiabroncsot használnak, sokuk azt válaszolja: „Fogalmam sincs, ezt a férjem szokta intézi.” Pedig minden autóvezetőnek érdemes tisztában lennie az alapokkal. Például belegondoltunk vajon abba, hogy az abroncs az egyetlen kapcsolat az útfelület és a jármű között? Így már egyértelműbb, milyen fontos szerepe van gumiabroncsnak a biztonságos közlekedésben. Ha néhány fontos dologra odafigyelünk, máris sokat tettünk magunk, családunk és mások biztonságáért.

Mikaela e-suv
Mikaela Åhlin-Kottulinsky svéd női autóversenyző a Continental abroncsait teszteli az e-SUV versenyautókon

Nyári gumi: segít a 100 forintos

Figyeljünk, hogy abroncsunk ne legyen sérült, rendelkezzen megfelelő profilmélységgel – mely a nyári gumi esetében minimum 3 mm. Ennek ellenőrzésére létezik egy igazán egyszerű és praktikus módszer: egy 100 Ft-os segítségével! Helyezzük az érmét a mintázati árokba, és ha a külső, fémszínű rész már nem látszik, akkor az abroncs még jónak tekinthető.

Érdemes rendszeresen figyelni a megfelelő guminyomásra is, ebben a benzinkút munkatársai mindig szívesen segítenek. A megfelelő guminyomás nemcsak a vezetési stabilitás és biztonságunk érdekében fontos. De a pénztárcánk szempontjából is előnyös, hiszen autónk fogyasztása is kedvezőbb lesz.

gumikopas ellenorzes
A gumi kopását egy ilyen kis eszközzel is tudjuk ellenőrizni

Különbségek a téli és nyári gumi között

És akkor itt is van az a fontos kritérium, ami most nagyon is aktuális, hogy mindig az évszaknak megfelelő abroncsot használjuk. Hogy miért? Mint ahogy mi is télen bélelt csizmát, nyáron pedig strandpapucsot hordunk (de vezetni inkább ne vezessünk benne), az autónk esetében ugyanilyen fontos, hogy mindig olyan abroncs legyen rajta, ami az adott időjárási körülmények között a legideálisabb rá.

autós életmód
A jó nyári gumi még a földes úton is biztonságos vezetést nyújt; fotó: Unsplash/Oksana Kurochkina

A legfontosabb különbség a nyári gumi és a téligumi között az, hogy alapvetően más a kétféle gumiabroncs anyagának összetétele és mintázati kialakítása. Míg a téli lágyabb, a nyári gumi keményebb alapanyagból készül. Semmiképp sem érdemes a nyári kánikulában is téli abronccsal közlekedni. Egyrészt jóval nagyobbá válhat a fékút, másrészt a jó téli mintázatunkat a következő téli szezonra, mikor tényleg szükségünk lesz rá, addigra gyakorlatilag lekoptatjuk.

Milyen abroncsot válasszak?

Ha tehát a nyári gumi cseréjénél kiderül, hogy elérkezett az új garnitúra vásárlásának az ideje, jön a nagy kérdés, hogy akkor most melyik márkát és mintázatot válasszuk. Mit tegyünk, hiszen a piacon óriási a kínálat, és nincs a családban szakértő. Vagy pont ellenkezőleg, mindenki másra esküszik. continental nyari gumiIlyenkor érdemes az interneten tájékozódni, hiszen rengeteg szakújságíró, független autós szervezet végez teszteket. A biztonság érdekében javasolt a kínálat élvonalából prémium abroncsot választani. A Continental PremiumContactTM 6 mintázatú abroncsa például éppen ilyen! Kiegyensúlyozott viselkedés, biztonságos kezelhetőség, rendkívül rövid fékút vizes úton! Így nem is csoda, hogy a 2020-ban a legjobb minősítést szerezte több független teszten. (X)

További információ a Continental oldalán!