Horvátország Dubrovnik beutazás határátlépés
Dubrovnik kikötőjét egyszer mindenkinek látnia kell (fotó: pixabay/joelleLC)

Horvátország tovább enyhített a határátlépés folyamatán. Azok, akik a schengeni országokból érkeznek, a koronavírus elleni oltás második adagjának felvétele után azonnal átléphetik a határt, korábban erre 14 napot kellett várni – jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter. Ez is érdekelhet: Júniustól már vonattal is utazhatsz külföldre. Mutatjuk a legjobb úti célokat!

Azok, akik egy adagot kaptak a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcinákból, az első dózis felvételétől legalább 22 nappal, de legfeljebb 42 napon belül mehetnek Horvátországba. Az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba.

Ha nincs oltás, a határátlépés továbbra is 3 napnál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehetséges

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt. Horvátország a határátlépés többi, korábban meghozott rendeletét továbbra is fenntartja.

Horvátország
A beutazás további enyhítésével nyáron már egyre többen megpihenhetünk Horvátország romantikus sétányain (fotó: pixabay/fjaka)

Az új rendeletek közé tartozik, hogy meghosszabbították a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét. Ezek a korábbi 23 óra helyett mostantól éjfélig tarthatnak nyitva. Emellett engedélyezik a beltéri sportolást és versenyek megrendezését, azzal a feltétellel, hogy továbbra is legfeljebb száz főben határozták meg a résztvevők felső létszámhatárát.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 386 564-en kaptak védőoltást, közülük 656 325-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a felnőtt lakosság felét, még legalább 300 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját. Horvátországban az elmúlt 24 órában 134 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 3979-et.

Az alábbi, nyaralással kapcsolatos témáink is érdekelhetnek:

Forrás: MTI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •