mobiltarto autoba
A navigáció biztonságot ad vezetés közben (fotó: Pixabay)
A mobiltelefon életünk egyik nélkülözhetetlen alapkelléke. Bárhová indulunk, jön velünk, olyannyira, hogy ha véletlen otthon felejtjük, kényelmetlenül tudjuk érezni magunkat nélküle. Mondhatni, annyira hozzánk nőtt, hogy már a közlekedés során is alap, hogy ott van a közelünkben. Sokaknak nem kérdés tehát: a mobiltartó autóba kötelező tartozék!

Az első, ha autóba ülünk, hogy elővesszük a telefont

Tegye mindenki a szívére a kezét, és ismerje be: ha autóba ül, az első dolgok egyike, hogy előveszi a mobilját, és valami jól látható helyre teszi. Jóllehet, tisztában van annak a jogi következményeivel, hogy akár súlyos pénzbírsággal is sújtható az, aki vezetés közben használja a mobiltelefonját. A használat alatt pedig nem csak konkrétan azt értjük, hogy a fülünkhöz emelve telefonálunk, hanem már az is annak számít, ha a kezünkben tartva elutasítjuk a hívást. Így hát nem árt, ha kellő óvatossággal állunk a témához, hiszen vezetés közben semmi sem vonhatja el a figyelmünket, következésképpen telefonálni is tilos.

pink mobiltarto autoba muszerfalra
Nem kell ragasztani, a mintázatos gumi alapanyaga miatt tapad magától. Bármikor levehető és nedves ronggyal megtisztítható

Van azonban egy nagyon nagy haszna, amiért mégis jó, ha vezetés közben mindig velünk van a mobil. Ez pedig nem más, mint a navigáció. A Google Térképnek például számos olyan funkciója van, amely hasznunkra lehet egy-egy utazás során.

Mobiltartó autóba: melyiket válasszam?

Ha az autónkba telefontartót keresünk, akkor az általában azért történik, mert navigálni szeretnénk a mobillal. Ebben az esetben pedig számos különböző fajta mobiltartó közül válogathatunk. Van, amelyik a szellőzőrácsra rögzíthető, és van például mágneses, valamint öntapadós változat is. A mobilt így rögzíthetjük a szélvédőn, szellőzőn, fejtámlán vagy akár a műszerfalon is csúszásgátlóval ellátva.

magneses mobiltarto autoba
A telefontartó az autó szellőzőrácsába illeszthető, így a kilátásban sem zavar

Fontos azonban, hogy bármelyik típust is választjuk, annak jól kell tartania a készüléket, hogy a telefon ne repüljön le a műszerfalról az első bukkanón keresztülhajtva. Továbbá az is lényeges, hogy legyen egyszerű a használata: legyen könnyen ki- és betehető, illetve, hogy magát a tartót is könnyűszerrel a műszerfalra lehessen applikálni.

Gyerek a fedélzeten

Ha gyerekkel indulunk útnak – legyen szó nyaralásról vagy egy szimpla hétköznapi autózásról -, nem árt előre gondoskodni a szórakoztatásáról. A fejtámlára szerelhető tartó tökéletes megoldás lehet arra, hogy egy okoseszközt belehelyezve lekössük a kicsi figyelmét a hátsó ülésen.

telefon-tablet-tarto-fejtamlara-rogzitheto
Állítható méretű, egyszerűen rögzíthető, autóülés fejtámlájára szerelhető tablet- vagy telefontartó

Mobiltartó autóba: széles a kínálat

A tapadó és a csúszásgátló mobiltartó nagy előnye, hogy bármi megtapad a felületén, legyen szó telefonról, navigációs készülékről, napszemüvegről. Egy mozdulattal fel- és levehető, ráadásul nem hagy maga után ragasztóanyagot a műszerfalon.

szellőzőrácsra illeszthető mobiltartónak sem bonyolultabb a használata. A stabil tartást itt mágnes garantálja, illetve ezzel is szinte bármit fel tudunk rögzíteni.

A tapadókorongos megoldással a szélvédőre rögzíthető tartók több fajtája létezik. Ezek közül a csipeszes verzió bármilyen nagyságú telefont biztonságosan megtart.

De az univerzális, állítható tartók is kellő biztonsággal rögzítik a telefont. Színválasztás tekintetében pedig – ugyanúgy, mint a többi modell esetében is – rendkívül széles a paletta.

kek mobiltarto autoba tapadokorongos
Univerzális tartó szélvédőre, 360 fokban forgatható

Plusz egy tipp

Ha mobillal navigálsz, ne feledd, hogy a töltésre is figyelned kell. Ezért, ha mobiltartót keresel, a szivargyújtós USB töltő átalakítókra is mindenképpen nézz rá. Hosszabb úton ezek is jól jöhetnek.

Ha további csajos autós kiegészítőkön töröd a fejed, akkor válassz például egy menő autós matricát, vagy dobd fel a kormányt egy vagány kormányvédővel.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •