spirit of ecstasy
(Fotó: Rolls-Royce)

Kevés autómárka büszkélkedhet ikonikusabb ordísszel, mint a Rolls-Royce, aminek immár 111 éve díszíti motorháztetőit a Spirit of Ecstasy elnevezésű figura. A nagymúltú angol luxusmárka az elektromosítás küszöbén most úgy döntött, ideje újragondolni a női alakot formáló emblémát. Tipp: Itt a Rolls-Royce első elektromos autója, a Spectre!

Az elektromos Rolls-Royce Spectre-t fogja díszíteni az áramvonalasított hölgy

Ember – vagy inkább Rolls-Royce-tulajdonos – legyen a talpán, aki meg tudja különböztetni a régi és új emblémát, de mi azért leírjuk a különbséget a két változat között. Az új Spirit of Ecstasy egyrészről valamivel kisebb, 82,73 mm lett, míg elődje 100,01 mm magas volt. Másrészről szélben lobogó köntösét – amit tévesen „szárnynak” is neveznek – finoman átformálták, hogy az aerodinamikusabb és egyben valósághűbb legyen. A leglátványosabb változás a női alak testhelyzete: míg korábban egyenes lábakon állt, és derékból dőlt előre, addig az új figura lábait behajlítva veselkedik neki a menetszélnek. Ez is érdekelhet: 11 éves magyar kislány nyerte meg a Rolls-Royce dizájner versenyét

rolls royce embléma logóspirit of ecstasy

A változtatásnak egyébként főleg gyakorlati oka van, mintsem esztétikai: a Spirit of Ecstasy méretének csökkentésével és vonásainak áramvonalasításával mostantól ugyanis kisebb légellenállást gyakorol menet közben. Ez utóbbi pedig kulcsfontosságú egy elektromos autó építésénél, ugyanis mindez a hatótávolság növelését szolgálja. A hamarosan megjelenő elektromos Rolls-Royce Spectre esetében pedig még annál inkább, ugyanis az már most elképesztő 0,26-os légellenállási együtthatót ér el. Az eredeti embléma szerelmesei ugyanakkor megnyugodhatnak, az új „gyorsulás istennőjét” csak az elektromos Rolls-Royce-okon fogják használni.

Ezeket se hagyd ki:

Forrás, fotók: Rolls-Royce

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •