rolls royce spectre
(Fotó: Rolls-Royce)

A tervek szerint 2023 végén debütáló kétajtós kupé csak a kezdet: az ígéretek szerint a Rolls-Royce teljes portfóliója elektromos lesz az évtized végére. A első elektromos modell természetesen követi majd a Rolls-Royce „szellemes” névadási hagyományát. A Wraith (látomás), a Phantom (fantom) és a Ghost (szellem) után hamarosan érkezik a kísértet, azaz a Spectre. Tipp: 11 éves magyar kislány nyerte meg a Rolls-Royce dizájner versenyét

Rolls-Royce Spectre, régóta vártunk már

A Rolls-Royce azon kevés ikonikus autógyártók közé tartozik, amely a legtovább halogatja az elektromosítást. Pedig az angol márka már a 2011-es Genfi Autószalonon egy elektromos Phantom-koncepcióval állt ki a nyilvánosság elé. Tíz évvel később pedig most ott tart a dolog, hogy a Rolls-Royce végre közölt néhány részletet, valamint pár sejtelmes képet az első teljesen elektromos szériamodellről. Eszerint az első Rolls-Royce Spectre modellek 2023 végén gurulnak le a gyártósorokról.

elektromos rolls roycerolls royce koncepció luxusautó

A cég hamarosan megkezdi a prototípusok közúti tesztelését is. Az autónak a tesztvezetések során legalább 1,5 millió mérföldes próbát kell kiállnia, különböző környezeti körülmények mellett. Az elektromos Rolls-Royce teljesítményéről viszont egyelőre semmit sem lehet tudni. Kivéve talán azt, amit a cég elnök-vezérigazgatója, Torsten Müller-Ötvös korábban már hangoztatott, miszerint az elektromos Rolls-oknak is legalább ugyanazt a teljesítményt kell szállítaniuk, mint a már meglévő V12-es modelleknek.

Bár az első elektromos Rolls-Royce sokáig várat magára, a vállalat most arra is rámutatott, hogy a villanyosítás valójában a márka alapítása óta terítéken van. Charles Rolls, a Rolls-Royce alapítója, amikor meglátta a Columbia nevű korai elektromos autót, a hírek szerint a következőket mondta: „Az elektromos autó tökéletesen zajtalan és tiszta. Nincsen szaga, sem rázkódása. Egyelőre azonban – széleskörű töltési lehetőségek hiányában – nem gondolom, hogy használhatók lennének – legalábbis hosszú évekig még biztosan nem.” Nos, 123 év leforgása alatt sokat változott a világ, és ki tudja, talán már megérett az elektromos Rolls-Royce-okra is.

Rolls-Royce témában az alábbi cikkeinket ajánljuk:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •