2021 rolls royce ghost
A képen látható 2021-es Rolls-Royce Ghost ára 100 millió forint, a kínai oldalon akár féláron is hozzá lehet jutni (Fotó: Rolls-Royce)

Az Alibaba még 2012-ben indította el a Sifa Paimai névre keresztelt szájtot, ami arra szakosodott, hogy letartóztatott bűnelkövetők elkobzott/lefoglalt ingóságait, netán ingatlanjait árverezze el, írja a The Gentleman’s Review. A bírósági árverés oldala azóta is hihetetlen népszerűségnek örvend Kínában, hiszen rengeteg luxusholmihoz lehet hozzájutni szinte potom áron. Hazai megfelelője is van a dolognak, bár a NAV árverése azért valamivel visszafogottabb. Ez is érdekelhet: Beyoncé felvehette a Tiffany féltve őrzött, 128 karátos sárga gyémántját

Bűnözők vagyontárgyai árveréseken találnak új gazdára

A szóban forgó bűnözők az úgynevezett „fehérgalléros” bűnelkövetők kategóriájába tartoznak. Azaz jobbára adócsalók és sikkasztók, akik nagyban játszanak, sokat kockáztatnak, és persze szeretik a high-life életmódot. Kétes úton szerzett vagyonukat nem rejtik véka alá, általában a legdrágább, legexkluzívabb termékeket is összevásárolják. Idővel azonban mindenkit elér a törvény keze, a haute couture Dolce & Gabbana öltönyt pedig fekete-fehér csíkos kezeslábas követi. A megszerzett luxus cikkek előbb-utóbb úgynevezett bírósági végrehajtási árverés keretén belül találnak új gazdára, az eredeti ár töredékéért. Ezt se hagyd ki: A világ legnagyobb luxusmárkái lakókocsikból árulják portékáikat

bírósági adóhatósági nav árverés
A bírósági árverés során meghirdetett termékek nagy része rendelkezik eredetiségi bizonyítvánnyal, de így is előfordulhat, hogy hamis az eredeti ár feléért megvásárolt Birkin Bag (Fotó: WWD)

Egy fehér krokodilbőr Hermés Birkin Baggel például 63 720 dollárért (kb. 19 millió forint) talált gazdára, ami 2019-es újkorában még 139 944 dollárral csapolta meg a megrendelő bankszámláját. Az árverési tételeket böngészve ráakadhatunk Rolls-Royce-okra, Bentley-kre és mindenre, mi szem s szájnak ingere, avagy ami megtetszett a jelenleg némileg szerényebb körülmények közt ücsörgő egykori tulajdonosaiknak.

Hasonló lehetőség – bár némiképpen visszafogottabb keretek között – Magyarországon is létezik. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar Árverési oldala és az Elektronikus Árverési Felület olyan virtuális árverési felületek, ahol a végrehajtás eljárásai során lefoglalt és a NAV birtokában lévő ingóságok és ingatlanok árverése történik. Az oldalt böngészve, például a járművek kategóriában jelenleg a legértékesebb tétel egy 2019-es BMW K 1600 B motorkerékpár, melynek becsült értéke 7,5 millió forint, ehhez most akár féláron, azaz 3,75 millió forintért is hozzá lehet jutni.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •