automata váltó vag ykézi váltó a jobb
Az automata váltó feleslegessé teszi a manuális váltóval járó plusz munkát és bajlódást, mégis sokan szeretik az utóbbit; fotó: Freepik

Használata egyszerű és kényelmes, mondhatni gyerekjátékká teszi a vezetést. Nem véletlen, hogy világszerte sofőrök milliói döntenek az automata váltó mellett. Rengetegen akadnak azonban, akik akkor sem válnának meg a manuális megoldástól, ha tehetnék. A legtöbben pedig még ma is kézi váltós autón tanulunk vezetni. Bemutatjuk a kézi és az automata váltók közti lényeges különbségeket!

Miért van szükségünk sebességváltóra?

Ahhoz, hogy autónk mozgásba lendüljön, szükséges a motor és a kerekek közötti kapcsolat megteremtése. Ennek a kapcsolatnak a létrejötte az úgynevezett tengelykapcsoló, ismertebb nevén a kuplung feladata, melynek optimális fordulatszámát a váltó fokozataival állíthatjuk be. A kuplungpedál benyomásával átmenetileg megszüntethető a váltó és a motor közti kapcsolat, és ez teszi lehetővé, hogy magasabb, vagy épp alacsonyabb fordulatszámra kapcsoljunk. Abban az esetben persze, ha manuális váltórendszert használunk. Az automata váltó már egészen más lapra tartozik. Működési elve hasonló, azonban legnagyobb előnye, hogy elvégzi helyettünk a munka oroszlánrészét. Típustól függően egyáltalán nem, vagy csak egyszerűsített módon kell a sebességváltás folyamatával, a kuplung és a váltókar kezelésével törődnünk. Egyszerre kényelmesebb és biztonságosabb is, hiszen kevesebb dologra kell figyelnünk vezetés közben és szinte csak az útra kell koncentrálnunk. Hazánkban ennek ellenére továbbra is a manuális váltóval felszerelt autók uralma jellemző. De vajon miért?

A válaszért lapozz a következő oldalra!

1
2