Nincs karácsony bejgli nélkül. A klasszikus mákos és diós bejglik szinte minden család ünnepi asztalán megjelennek. Idén azonban ne a boltban vegyél, hanem készítsd el magad ezt a fantasztikus karácsonyi süteményt. Habár a bejgli sütése időigényes, ám a közhiedelemmel ellentétben cseppet sem nagy ördöngösség. Cikkünkben megtalálod a diós és mákos bejgli receptjét, valamint plusz tippeket is az elkészítésükhöz.
Mákos vagy diós bejgli? Esetleg gesztenyés vagy mandulás? Te melyikre szavazol?
Mákos bejgli recept
Hozzávalók (2 rúdhoz):
- 0,5 kg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 10 dkg libazsír
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- 3 dkg cukor
- 2 dl tej
- só
- vaníliás cukor
Töltelék:
- 1,5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 20 dkg darált mák
- 1 db citrom reszelt héja
- kevés szegfűszeg
- kevés törött fahéj
- 4 dkg mazsola
- 1 dl baracklekvár
- 1 ek méz
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés tejben a cukrral, a vaníiás cukrra, a tojással és egy csipet sóval ekeverjük. A liszthez hozzáadjuk a jéghideg zsíradékot, a vajat és a libazsírt, és eldolgozzuk. Hozzáadjuk az élesztős keveréket, A összegyúrjuk. A tésztát hűtőben pihentetjük. Addig elkészítjük a töteléket.
A tejet cukorral, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel és a mazsolával felforraljuk, és adunk hozzá egy kevés mézet. A darált mákot egy keverőtálba szórjuk és hozzáöntjük a fűszeres, tejes keveréket. Jól elkeverjük és hozzáadjuk a baracklekvárt. Kihűtjük (ha nagyon híg lenne a kihűlés után a töltelékünk, egy kevés sütemény végekből készült édes morzsával sűríthetünk rajta.)
A jól lehűlt tésztát vékonyra nyújtjuk, nem kell lisztezni hozzá a deszkát. A tömör, formázható mákos keverket vizes kézzel rányomkodjuk a tésztalapra. A tészta mind a négy szélét ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük. Egy tojás fehérjét és három sárgáját összekeverjük, ezzel a keverékkel kétszer átkenjük. Az első kenés után 10 percig megszárítjuk, és ezután újra kenjük, megvárjuk míg ez a rteg is megszárad. Villával megszúrkáljuk a tésztát. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük.
A következő oldalon a diós bejgli elkészítésének apró trükkjeit árulja el Szamos László.
Diós bejgli, ahogy Szamos László készíti
Tippek a tökéletes bejglihez
1. Langyos tej
Élesztős tészták esetében fontos, hogy a tej inkább csak langyos legyen.
2. Ne gyúrjuk túl!
A tészta ne legyen kemény, mert sütés közben úgy hamarabb kiszárad.
3. Pihenőidő
A sütésre előkészített bejglit csak addig pihentessük, amíg a tojás megszárad rajta.
4. Szúrka-piszka
Sütés előtt érdemes több helyen átszúrni, így nem reped szét.
5. Apró meglepetések
A diós vagy mákos töltelékben kellemes meglepetés lehet a mazsola, az ánizs, a kandírozott narancshéj, de a gyömbér is. Ha pedig gesztenyés bejglit készítünk, adj a töltelékhez egy kis rumot.
6. A folpack-trükk
A megsült bejgli hagyjuk kihűlni egy kicsit. Amikor már nem forró, csak még meleg, akkor tekerjük fel jó szorosan folpackba, éppen úgy, ahogy a boltokban árulják őket. Így a bejgli nem tud kiszáradni, és bőven eláll akár az újévig is.
Annak ellenére, hogy idén elmaradnak a karácsonyi vásárok, abban talán mindenki egyetért, hogy az adventi időszak nem múlhat el forralt bor nélkül. Ebben a cikkünkben leírtuk, hogyan készítheted el otthon ezt a mennyei forró téli italt. Ha pedig gyerekbarát lélekmelengetőt készíteni, itt megtalálod a tuti forró csoki receptjeinket.
Forrás: Ízes Élet