Kezdőlap Style&Trend Gasztro Az elmaradhatatlan diós és mákos bejgli! No, meg 6 tipp, hogy tökéletes...

Az elmaradhatatlan diós és mákos bejgli! No, meg 6 tipp, hogy tökéletes legyen

(Fotó: Ízes Élet)

Nincs karácsony bejgli nélkül. A klasszikus mákos és diós bejglik szinte minden család ünnepi asztalán megjelennek. Idén azonban ne a boltban vegyél, hanem készítsd el magad ezt a fantasztikus karácsonyi süteményt. Habár a bejgli sütése időigényes, ám a közhiedelemmel ellentétben cseppet sem nagy ördöngösség. Cikkünkben megtalálod a diós és mákos bejgli receptjét, valamint plusz tippeket is az elkészítésükhöz.

Mákos vagy diós bejgli? Esetleg gesztenyés vagy mandulás? Te melyikre szavazol?

Mákos bejgli recept

Hozzávalók (2 rúdhoz):

  • 0,5 kg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg libazsír
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 3 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • vaníliás cukor

Töltelék:

  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg darált mák
  • 1 db citrom reszelt héja
  • kevés szegfűszeg
  • kevés törött fahéj
  • 4 dkg mazsola
  • 1 dl baracklekvár
  • 1 ek méz

Elkészítés:

(Fotó: Ízes Élet)

Az élesztőt egy kevés tejben a cukrral, a vaníiás cukrra, a tojással és egy csipet sóval ekeverjük. A liszthez hozzáadjuk a jéghideg zsíradékot, a vajat és a libazsírt, és eldolgozzuk. Hozzáadjuk az élesztős keveréket, A összegyúrjuk. A tésztát hűtőben pihentetjük. Addig elkészítjük a töteléket.

A tejet cukorral, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel és a mazsolával felforraljuk, és adunk hozzá egy kevés mézet. A darált mákot egy keverőtálba szórjuk és hozzáöntjük a fűszeres, tejes keveréket. Jól elkeverjük és hozzáadjuk a baracklekvárt. Kihűtjük (ha nagyon híg lenne a kihűlés után a töltelékünk, egy kevés sütemény végekből készült édes morzsával sűríthetünk rajta.)

A jól lehűlt tésztát vékonyra nyújtjuk, nem kell lisztezni hozzá a deszkát. A tömör, formázható mákos keverket vizes kézzel rányomkodjuk a tésztalapra. A tészta mind a négy szélét ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük. Egy tojás fehérjét és három sárgáját összekeverjük, ezzel a keverékkel kétszer átkenjük. Az első kenés után 10 percig megszárítjuk, és ezután újra kenjük, megvárjuk míg ez a rteg is megszárad. Villával megszúrkáljuk a tésztát. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük.

A következő oldalon a diós bejgli elkészítésének apró trükkjeit árulja el Szamos László.

Diós bejgli, ahogy Szamos László készíti

Tippek a tökéletes bejglihez

1. Langyos tej

Élesztős tészták esetében fontos, hogy a tej inkább csak langyos legyen.

2. Ne gyúrjuk túl!

A tészta ne legyen kemény, mert sütés közben úgy hamarabb kiszárad.

3. Pihenőidő

A sütésre előkészített bejglit csak addig pihentessük, amíg a tojás megszárad rajta.

4. Szúrka-piszka

Sütés előtt érdemes  több helyen átszúrni, így nem reped szét.

5. Apró meglepetések

A diós vagy mákos töltelékben kellemes meglepetés lehet a mazsola, az ánizs, a kandírozott narancshéj, de a gyömbér is. Ha pedig gesztenyés bejglit készítünk, adj a töltelékhez egy kis rumot.

6. A folpack-trükk

A megsült bejgli hagyjuk kihűlni egy kicsit. Amikor már nem forró, csak még meleg, akkor tekerjük fel jó szorosan folpackba, éppen úgy, ahogy a boltokban árulják őket. Így a bejgli nem tud kiszáradni, és bőven eláll akár az újévig is.

Annak ellenére, hogy idén elmaradnak a karácsonyi vásárok, abban talán mindenki egyetért, hogy az adventi időszak nem múlhat el forralt bor nélkül. Ebben a cikkünkben leírtuk, hogyan készítheted el otthon ezt a mennyei forró téli italt. Ha pedig gyerekbarát lélekmelengetőt készíteni, itt megtalálod a tuti forró csoki receptjeinket.

Forrás: Ízes Élet