(Fotó: Maserati)

95 évvel ezelőtt nyerte első autóversenyét az olasz márka, a dicső versenymúltját ünnepelve pedig új limitált szériás modelleket mutatott be a Maserati. A Ghibli F Tributo, és Levante F Tributo változatokkal az olasz gyártó Juan Manuel Fangio, argentin világbajnok Forma 1-es pilótával elért közös sikereinek állít emléket.

A nap, amikor történelmet írt a Maserati

maserati 250 f versenyautó
A Maserati 250F és Juan Manuel Fangio

A Maserati 95 évvel ezelőtt, 1926. április 25-én szerezte meg első versenygyőzelmét. A Targa Florio 1.500 köbcentis kategóriáját Alfieri Maserati egy Tipo26-ossal nyerte meg. 28 évvel később, 1954. január 17-én lépett be a márka az autóversenyzés csúcskategóriájába, az F1 világába, ahol Juan Manuel Fangio vezette az 250F nevű versenyautót. Ennek a számos diadalt hozó ikonikus együttműködésnek kíván most méltó módon emléket állítani a Maserati.

A Maserati Ghibli és Levante is kap F Tributo változatot

A Maserati dicsőséges versenymúltja inspirálta az új F Tributo limitált széria megszületését, melyet a Sanghaji Autószalonon lepleztek le. Az F a legendás pilóta, Fangio nevére utal, míg a Tributo szó a múlt iránti tisztelet fejezi ki.

A Ghibli és Levante alapú változatok Rosso Tributo vagy Azzurro Tributo nevű színekben érhetőek el. A piros az olasz autóversenyzés hagyományos színe, a Maserati versenyautók is ebben a színben tündököltek. Az Azzurro Tirbuto élénk kékje pedig a Maserati történelmi otthonára, Modena városára utal, amelynek hivatalos színei a kék és a sárga. A külső részletek színárnyalatai az utastérben díszvarrás formájában is visszaköszönnek.

A felnik és féknyergek sárga színe Fangio 250F versenyautójának megkülönböztető színére utal. A Ghibli F Tributo-t 21 colos, fekete Titano felnikkel szerelik, míg a Levante F Tributo 21 colos, fényes fekete Anteo felniket kap. A sárvédő elemeket fényes fekete színű speciális logókkal látták el, míg a C-oszlopon a háromágú szigony logó a karosszériával egyező színt kap.

Maserati témában az alábbi cikkeinket is érdemes elolvasnod:

Forrás/Fotók: Maserati

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •