zavaró tényezők okoznak balesetet vezetés közben
Fotó: YouTube

Belegondoltál már, hogy mennyi időbe telik ránézni egy üzenetre vezetés közben? Egy másodpercbe? Kettőbe? Ezzel sokan vannak így. A legtöbb autós ugyanis azt hiszi, hogy a vezetés közben történő üzengetés csak egy-egy pillanatra vonja el a figyelmét az útról. A Lexus most egy új, ütős videóval rácáfol erre az elterjedt tévhitre, és próbálja átformálni a szemléletünket a Vezetést Zavaró Tényezők Tudatosításának Hónapjában.

Átlagosan 4,6 másodperc rápillantani egy beérkező üzenetre vezetés közben

A Driving Disrupted című videóban a Lexus bemutatja, hogy pontosan mi történik, amikor az autósok 4,6 másodpercig nem látják az utat. A részvevők egy zárt pályán beülnek egy Lexus NX-be – méghozzá abban a tudatban, hogy rutin tesztvezetésen vesznek részt. Azt nem tudják, hogy nem egy hétköznapi NX-et, hanem egy egyedi, különlegesen módosított autót vezetnek, aminek gyári kódneve Lexus NX 4.6. Az autót elektrokromatikus technológiával szerelték fel, ami képes egy pillanat alatt átláthatatlanná tenni a szélvédőt, 4,6 másodpercre teljesen megfosztva a vezetőt a kilátástól. A videó jól érzékelteti az ezzel okozott káoszt, nézd meg te is:

 

Az üzenetküldés a legveszélyesebb zavaró tényező. Olyan, mintha 90 km/órás tempónál 4,6 mp-ig csukott szemmel száguldanál

„A Lexus javítani szeretné a vezetésbiztonsággal kapcsolatos tudatosságot, ezért igyekszünk megváltoztatni az emberek szemléletét a vezetés közben történő üzengetéssel kapcsolatban – mondta el Vinay Shahani, a Lexus USA marketingért felelős alelnöke. – Még a létező legfejlettebb biztonsági rendszerek sem tudják pótolni az autóvezető osztatlan figyelmét.”

A Vezetést Zavaró Tényezők Tudatosításának Hónapja nevű a kezdeményezést több mint tíz éve indította útjára az amerikai Nemzeti Biztonsági Tanács (NSC). Ez az időszak jó alkalom arra, hogy átgondoljuk és felülvizsgáljuk eddigi vezeti szokásainkat. A figyelmetlen vezetés veszélyes, az NHTSA szerint 2019-ben 3142 halálozást okozott az Egyesült Államokban.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •