20 hónapja lejárt műszakival is közlekedhetünk, méghozzá legálisan

A veszélyhelyzet ismételt meghosszabbításával újból időt nyertek azok, akik eddig nem újították meg lejárt forgalmijukat. Habár sokan visszaélnek ezzel a lehetőséggel, érdemes tisztában lenni azzal, hogy csak olyan járművek közlekedhetnek az utakon, amelyek minden előírásnak megfelelnek.

Lejárt forgalmi és vezetés

Egyre több olyan autó jár az utakon, amelynek lejárt a forgalmi engedélye. Ennek oka, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a hivatalos okmányok érvényessége, ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is, automatikusan meghosszabbodik. A következő dátum így az aktuálisan elrendelt veszélyhelyzet megszűnését követő 60 nap lesz. A jelen helyzetben ez az időszak novemberig tart. Ennek fényében azonban több mint valószínű, hogy az év végén olyan gépkocsik is lehetnek az utakon, amelyek akár 20 hónapja nem rendelkeznek érvényes forgalmival.

Az első veszélyhelyzetet 2020. március 11. és július 3. között rendelték el, így az akkoriban lejárt okmányok érvényességét egészen 2020. december 15-ig meghosszabbították. A második veszélyhelyzet november 4-től lépett hatályba, amelyet először februárban, majd májusban ismételten meghosszabbítottak. Ennek értelmében a veszélyhelyzet szeptember közepéig biztosan megmarad Magyarországon. A gépjárművel közlekedők számára ez azért fontos információ, mert a lejárt okmányok a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig Magyarország területén használhatók maradnak. Tehát akár november végéig legálisan autózhatnak hazánk útjain.

lejárt forgalmi meghosszabbítása veszélyhelyzet miatt
Fotó: Freepik/aleksandarlittlewolf

A forgalmi engedélyek érvényességének hosszabbítása nem vonatkozott azokra a járművekre, amelyeknek az okmánya a két veszélyhelyzet, vagyis a 2020. július 3. és november 4. között járt le. Mindemellett pedig fontos kiemelni, hogy csak olyan járművel szabad a közúti közlekedésben részt venni, amelynek műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek az előírásoknak. Vagyis a rossz állapotú, akár életveszélyes állapotban lévő gépkocsikkal útnak indulni továbbra sem szabad, még akkor sem, ha a jogszabályok erre lehetőséget biztosítanának.

További hasznos cikkeinket se hagyd ki!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •