kozos megegyeztes munkajog
Közös megegyezés: ha sarokba szorítanak, akkor se hozzunk meggondolatlan lépést!; fotó: Unsplash/Freshh Connection

A koronavírus járvány gyakorlatilag hetek alatt juttatott cégeket, vállalkozásokat olyan helyzetbe, hogy a létükért küzdenek. Vannak vállalkozások, amelyek az alapanyag-ellátás akadozása miatt nem tudnak gyártani, más esetben (szolgáltatások, utazások, szálláshelyek) a kereslet drasztikus visszaesése a probléma. Az esetleges teljes bevétel elapadása miatt boltbezárások is bekövetkezhetnek. Sok munkáltató lebegteti a közös megegyezés zászlót arra hivatkozással, hogy a rendkívüli helyzet után majd visszaveszi a munkavállalót. Elfogadjuk? Mit veszíthetünk ezzel?

Közös megegyezés: sokat bukhatunk vele

Amit le kell szögezni az elején az az, hogy a munkajogi szabályok nem lettek felfüggesztve, nincsenek sem új, sem eltérő rendelkezések a munkaviszony megszüntetésére. Továbbra is a Munka Törvénykönyvének a szabályaiból kell kiindulni!

A közös megegyezés – ahogyan azt a neve is mutatja – a felek teljesen szabad döntésén alapuló munkaviszony megszüntetési mód. Amennyiben a munkáltató a jelen körülmények között felajánlja, kezdeményezi, gondoljuk át, hogy milyen érdekünk fűződik ahhoz, hogy azt elfogadjuk. Közös megegyezés esetén nem kell indoklás, semmilyen juttatás nem jár, csak ha a felek úgy állapodnak meg, nincs felmondási idő, végkielégítés. Amennyiben nem írunk alá közös megegyezést, az nem jelenti azt, hogy a munkaviszonyunkat meg tudjuk menteni. A munkáltató felmondhat, de ebben az esetben a munkaviszony megszüntetése és az elszámolás a felmondás szabályai szerint történnek.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

1
2