Koronavírus terjedése hazánkban: 10 kérdés és válasz a fertőzésről

Számtalan kérdés kavarog mindenkiben, nagy a bizonytalanság a koronavírus terjedése tekintetben. Az Index ma délelőtti élő adásában dr. Papp Magor háziorvos válaszolt az olvasók koronavírussal kapcsolatos, egészségügyi kérdéseire. Íme a legfontosabbak!

1. Akinél felmerül a fertőzés gyanúja, elmenjen-e a háziorvosához?

Aki arra gyanakszik, hogy koronavírussal fertőződött (köhög, lázas, légszomja van), semmiképpen se lépjen ki a lakásból! Telefonon értesítse orvosát, aki távkonzultációban is tud segíteni. Továbbá nem menjen dolgozni, vásárolni sem, kérjen segítséget családtagtól, baráttól, szomszédtól. A legfontosabb, hogy maradjon otthon!

koronavirus terjedese
fotó: Tumisu/Pixabay.com

2. Kinek kell, kinek érdemes maszkot viselnie?

Aki köhög, de halaszthatatlan dolga van, és ki kell mennie az utcára, az viseljen maszkot. Egyébként pedig hagyjuk meg a maszkokat azoknak, akiknek valóban szükségük van rájuk: az egészségügyben dolgozóknak, illetve akiknek a munkája ezt megkívánja. Az egészségügyi dolgozók esetében pedig a sebészi maszk szükséges, de nem elégséges megoldás a védekezésre.

3. Az utcáról hazatérve a ruhával bevihetem-e a lakásba a vírusokat?

A vírus egy ideig megél a tárgyakon, ezért érdemes a cipőt akár már a lakásba lépés előtt levenni, és kint hagyni. A kinti ruhát minél előbb vegyük le, és vegyünk fel otthoni ruhát. Természetesen az alapos kézmosás se maradjon el! A tárgyak fertőzésveszélye egyébként idővel csökken, és ha nem fertőtlenítjük őket, akkor 2-3 nap múlva nagy valószínűséggel már nem élnek rajtuk a vírusok.

tornacipo
Fotó: Jason Goh/Pixabay.com

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3