Kezdőlap Style&Trend Gasztro Próbáld ki a kimchit, a koreaiak meglepően magyaros nemzeti ételét

Próbáld ki a kimchit, a koreaiak meglepően magyaros nemzeti ételét

(Fotó: jcomp/Freepik)

A koreai konyha laktofermentálással készített káposztás, kicsit csípős savanyúságát, a kimchit egyre többen ismerik és szeretik hazánkban is. Talán nem is gondolnánk, de a távol-keleti ország nemzeti étele nagyszerűen kombinálható a magyar konyha jól ismert, klasszikus fogásaival is. Ha tovább olvasol, megtalálod a kimchi harcsapaprikás díjnyertes receptjét is. Ezt se hagyd ki: Kihagyhatatlan recept! Így készül a híres Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

Korea nemzeti étele, a kimchi meglepően jól működik együtt a hagyományos magyar ételekkel

A tapasztalt koreai séfek és háziasszonyok szerint az igazán jó kimchi titka a türelem és a több hétig tartó tejsavas erjesztés. Alapja a friss kínai kelkáposzta, mely mellé sárgarépa, jégcsapretek, durva szemű só, édes rizsliszt, víz, cukor, újhagyma, vöröshagyma, gyömbér, halszósz, koreai körte és kocsucsáng, azaz paprika paszta is kerül. Koreában hagyományosan késő ősszel készítik, nagy agyag edényekben, de napjainkban már befőttes üveget is használnak a háztartásokban. A hosszan érlelődő savanyúság a fermentálás során termelődő mikroorganizmusoknak köszönhetően tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, így nem csak finom, de egészséges is, rendszeres fogyasztása nagyszerű hatással van az emésztőrendszer hatékony és egészséges működésére. A kimchi a téli időszakban praktikus vitaminforrás, hűtőben tárolva hónapokig eláll és a káposztalevelek is ropogósak maradnak. 

A távol-keleti ország nemzeti étele meglepően jól kombinálható a magyar konyha fogásaival is, ez derült ki a Koreai Kulturális Központ által szervezett idei Taste of Korea versenyen, ahol saját receptúra alapján 8 magyar kortárs képzőművész készített kimchivel koreai-magyar fúziós fogásokat. A díjnyertes étel receptje publikus, most te is elkészítheted. Tipp: Mutatjuk, hogyan készítheted el Hawaii legmenőbb ételét, a Poké bowl-t

A következő oldalon találod a díjnyertes koreai kimchi és a magyar fúziójaként megalkotott receptet.

Harcsapaprikás koreai módra készítve kimchivel

(Fotó: PR)

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Hozzávalók 2 főre:

  • 40 dkg szürke harcsa filé
  • ½ kg kimchi (Koreai vagy japán élelmiszereket árusító üzletekben kapható készen is, de érdemes házilag is elkészíteni, megfelelő recept alapján. Alapvetően közepesen csípőset szoktak árulni.)
  • 2-3 ek napraforgó étolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 zöld paprika (csípős vagy sem, ízlés szerint)
  • 1 kis doboz tejföl (175-200g, 12%)
  • 1 kis csokor kapor
  • 2 evőkanál koreai főző bor (mirim)/ bármilyen száraz fehérbor/ rizsecet/ almaecet
  • 1-2 dl víz
  • 1 tk őrölt bors
  • kb. 6-8 szem egész bors (opcionális)
  • 3-4 kisebb babérlevél/ 1-2 tk őrölt babérlevél
  • 2-3 ek barna risz liszt (Tökéletesen megteszi, ha egy kávédarálóban a rizsszemeket porrá őröljük.)

Elkészítés:

1. Egy wokba teszek 1 ek olajat, hozzávágom a vöröshagymát. Lefedem, és miközben üvegesre párlódik, felaprítom a fokhagymát és a paradicsomot is szép cikkekre vágom. A fokhagymát egy közepesebb méretű mély tálba teszem, a paradicsomszeletek egyik felét a wokba szórom a hagyma mellé, miközben már le is veszem a tűzről, másik felét pedig egyszerűen csak félreteszem.

2. A harcsafilét leöblítem hideg víz alatt, majd kb. 5 cm-es csíkokra vágom, amiket a már fokhagymás mély tálba rakok. Hozzáforgatom az őrölt borsot, a barna rizs lisztet és a főzőbort.

3. Most jöhet a kimchi, amit felszeletelek vékony csíkokra, mint bármilyen káposztát szokás. Beleszórom a wokba, hozzáadom a babérleveleket, jól összekavarom és fölteszem főni közepes lángon.

4. Amíg a wokban elkezdődik a főzés, egy nagyobb serpenyőbe 2 evőkanál olajat hevítek és átpirítom rajta a harcsaszeleteket, vigyázva, hogy ne kapjanak nagyon oda. Ez hamar megvan, mert itt még nem kell nekik átsülniük, csak egy kis kérget adok nekik, ami a későbbi főzés során is jobban egyben tartja majd a szétfőzésre hajlamos halhúst. Ráadásul a pörkölés finom ízt is ad nekik.

5. Ahogy a harcsaszeletek mindkét oldalát sikerrel megpörköltem, ezzel a lendülettel rakom át őket a wokban fővő kimchi tetejére. Aláöntök még 1-2 dl vizet, rászórom a borsszemeket, végül a közepére dobom a zöldpaprikát egészben és visszafedem. Sem a húsnak, sem a kimchinek nem kell innentől 15-20 percnél több idő. Ha a paprikát roppanósabban és színesebben szeretnénk majd a tálunkon látni, akkor érdemesebb kicsit később hozzátenni.

6. Miközben a wokban készre fő az eledel, a friss kaprot felaprítom és egy kisebb mély tálban elkeverem a tejföllel.

7. Következik a tálalás: A wok itt nagyszerű szolgálatot tesz, mert az alakja segítségével a tartalmát szinte egy az egyben, kavarodás nélkül, át tudom csúsztatni egy kb. 30 cm átmérőjű, laposabb kerek tálalótálba. Innentől kezdve már csak ízlés dolga, hogy ki milyen formában szeretné díszíteni a végeredményt a rácsurgatott kapros tejföllel és az elején félrerakott paradicsomszeletkékkel. Én még az egészet meg szoktam hinteni egy kis kaporral.

A recept megalkotója: Szakszon Imre, a 2021-es Global Taste of Korea győztese.

Ha érdekelnek a korábbi receptajánlóink is, kattints az alábbi címekre: