aircar klein vision repülő autó
(Fotó: Klein Vision)

A Klein Vision AirCar egy szlovák fejlesztésű dupla üzemmódú jármű, amely autó és repülőgép is egyben. A repülő autó minden eddiginél közelebb került a gyártáshoz, ugyanis teljesítette a fejlesztés folyamat egyik kulcsfontosságú mérföldkövét, sikeresen végrehajtott egy 35 perces tesztrepülést a nyitrai és a pozsonyi nemzetközi repülőtér között. Ezt se hagyd ki: Szingapúrban hamarosan repülő taxik is közlekedhetnek

Nézd meg, hogyan emelkedik a levegőbe az AirCar

A pozsonyi tesztrepülésen az AirCar 1-es prototípusa 8200 lábon repült, és elérte a maximális 190 km/h-s utazási sebességet. A Klein Vision szabadalommal védett AirCar repülő autója leszállás után egy gombnyomással átalakult repülőgépből sportkocsivá. Utasai a repülőtérről Pozsony belvárosa felé vették az irányt, ahova a légi közlekedésnek köszönhetően a szokásos idő fele alatt értek el.

 

Az AirCar Prototype 1-esben egy 160 lóerős BMW-motor dolgozik, és sima benzinkúton is kapható benzinnel működik, továbbá rögzített légcsavarral és ballisztikus ejtőernyővel van felszerelve. A Polgári Repülési Hatóság felügyelete alatt az AirCar több mint 40 óra próbarepülést teljesített, beleértve meredek 45 fokos kanyarokat, valamint stabilitási és manőverezhetőségi teszteket. Hátránya, hogy helyből nem tud fel- és leszállni, futópálya kell neki.

A Klein Vision már dolgozik a továbbfejlesztett, AirCar Prototype 2-n is, amely egy 300 lóerős motorral lesz felszerelve, és a tervek szerint megkapja az M1-es közúti engedélyt és az EASA CS-23 repülőgép-tanúsítványt is. Változtatható magasságú propellerével a 2-es prototípus várható utazási sebessége 300 km/h, hatótávja pedig 1000 km lesz.

Hasonló témájú cikkeinket az alábbi linkekre kattintva találod:

Forrás: Klein Vision

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •