újrahasznosított karácsonyfa
(Fotó: lahhentagge.com)

Karácsonyfa újrahasznosítás felsőfokon! Újfajta felhasználását találták ki Észtországban a kidobott karácsonyfáknak. Az ünnepi szezon elmúltával rengeteg fenyő kerül az utcára a balti államban is. Egy részük viszont a Saaremaa szigetén fekvő családi cég udvarára kerül, ahol az üdítőital-gyártó fenyő ízesítésű tonikot készít a fenyők ágaiból. A tűleveleket ledarálják, kardámommal és citromhéjjal ízesítik. A végeredmény egy különleges, édes-keserű ízű ital, némi karácsonyi hangulatú aromával, írja az Euronews.com.

A fenyő ízű tonik ásványokban és vitaminokban gazdag

fenyő tonik karácsonyfa újrahasznosítás
Fenyő ízű tonik, avagy karácsonyfa újrahasznosítás level 9999. (Fotó: toonik.ee)

“A fenyőt jól ismerik itt az északi országokban. Évszázadok óta használjuk, ásványokban és vitaminokban gazdag, magas a C- és D-vitamin tartalma. És persze, ezekben az időkben, amikor az emberek a járvánnyal küzdenek, erre egyre nagyobb az igény” – mondta az üzem vezetője, Tamro Virki.

A cég először három évvel ezelőtt készített tonikot, a település városházája előtt felállított karácsonyfából. Utána Észtország más városából is hoztak fát. Most már ott tartanak, hogy a finn főváros, Helsinki, és a lett üdülőfalu, Jurmala hivatalos fenyőfája is hozzájuk kerül.

Egy fenyőfából tízezer liter üdítő készülhet

Európa otthonait szépítő mintegy 50 millió karácsonyfának csak kis része kerülhet ezekbe az üvegekbe, ugyanis a kisebb, szobai fenyőfák túlságosan kiszáradnak ahhoz, hogy üdítőt lehessen készíteni belőlük. Az északi városok főtereit díszítő, nagyméretű fenyőfák viszont megtartják eredeti nedvességüket. Egy fenyőfából mintegy tízezer liter üdítő készülhet.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •