karácsonyi hulladék ajándékcsomagolás
Fontos, hogy amikor csak lehet, a fenntartható csomagolóanyagokat válasszuk; fotó: Freepik/senivpetro

A karácsonyi időszakban a legtöbb országban az ajándékozások, a dekoráció és a megnövekedett számú bevásárlások miatt jelentősen nő a hulladék mennyisége. Az Egyesült Államokban átlagosan 25%-kal, az Egyesült Királyságban pedig 30%-kal termelődik több szemét ebben az időszakban – utóbbiban a becslések szerint az ünnepek után körülbelül 1 milliárd képeslap kerül a kukába. Fontos lenne, hogy csökkentsük a karácsonyi hulladék mennyiségét, de vajon hogyan tegyük ezt meg? Itt a válasz! Ezt se hagyd ki: Mennyire fenntartható egy magyar család karácsonya? Most kiderül!

Ennyivel emelkedik pár hét alatt a hulladék mennyisége

Kezdjük pár riasztó adattal! Az Egyesült Államokban 25%-kal több szemetet dobnak ki Hálaadás és Újév között, mint az év bármely más időszakában. Ez pedig 25 millió tonna többlet hulladékot jelent az ország számára. Ha minden amerikai család csak 3 ajándékot csomagolna újrahasznosított anyagba, azzal elegendő papírt takarítana meg 45 000 futballpálya lefedéséhez. Az Egyesült Királyságban termelődő szemét mennyisége is jelentősen, 30%-kal nő a karácsonyi időszakban. Becslések szerint az ünnepek után körülbelül 1 milliárd képeslap kerül a kukába, 83 négyzetkilométer csomagolópapírt dobnak ki vagy égetnek el. Hatmillió kivágott fenyőfa landol a szeméttelepeken. A karácsonyi hulladék mennyisége világszinten felfoghatatlanul sok.

papírhulladék szemetes
Hazánkban megközelítőleg 15%-kal nő a papírhulladék mennyisége karácsony környékén; fotó: Freepik/dashu83

A koronavírus járvány kitörése óta az ajándékok beszerzése, sőt a karácsonyi nagybevásárlás is egyre inkább a digitális térben zajlik. Emiatt pedig az általában feleslegesen nagy és legtöbbször nem környezetkímélő csomagolásoknak köszönhetően tovább nő a hulladék mennyisége. Írországban például az online vásárlások során keletkezett csomagolási hulladék mennyisége 2953 tonnával, vagyis 25%-kal nőtt az idei évben. Ez is érdekelhet: Vajon fenntarthatóbban fogunk élni a koronavírus után?

A következő oldalon hasznos tippek következnek, hogy miként lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2