Környezettudatosabbak vagyunk, de ez még mindig nem elég

Az elmúlt évek edukációjának köszönhetően egyre több környezettudatosságot visznek az emberek a karácsonyi vásárlási szokásaikba. Mutatós, de műanyagban gazdag fényes csomagolópapír és szalag helyett például újrahasznosítottat vesznek, elektromos  képeslapot küldenek szeretteiknek, de a karácsonyi dekoráció is sok családban 100%-ban újrahasznosítható anyagból, például hullámkartonból készül. Sok helyen szelektíven gyűjtik már a szemetet. Ennek ellenére, számos felmérés bizonyítja, hogy az ünnepi szezonban világszerte megnövekszik a hulladék mennyisége. „Azokat a termékeket válasszuk, amelyek fenntartható csomagolásban kerülnek a piacra, rendeléskor pedig, ha van rá lehetőség, környezetkímélő csomagolás mellett döntsünk a kiszállításhoz. A hullámkarton például teljes mértékben környezetbarát és újrahasznosítható” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője.

karácsonyi csomagolás dekoráció ajándék
Keressük idén karácsonykor is a környezetbarát csomagolásokat, dekorációhoz pedig a természetes anyagokat; fotó: Freepik/senivpetro

A karácsonyi hulladék végezze a szelektív kukában!

Az ajándékcsomagolásoknak, dekoroknak, képeslapoknak, rendelésekkel járó kartondobozoknak és italosüvegeknek köszönhetően tehát megnövekszik a háztartási karácsonyi hulladék, ami miatt fokozott jelentősége van a szelektív hulladékgyűjtésnek is. Nagyon fontos, hogy az ünnepi készülődés során se feledkezzünk meg a szelektív hulladékgyűjtésről. Így biztosíthatjuk, hogy az arra alkalmas csomagolások bekerüljenek a körforgásba, az újrahasznosítás után pedig a karácsonyi hulladék visszajusson a fogyasztókhoz az újak gyártása helyett.

Ezeket a cikkeket is ajánljuk:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2