horvátországi szigorítások koronavírus negyedik hulláma nyaralás utazási korlátozás utazás covid után
(Fotó: Freepik)

A koronavírus után sokak szerint másként fogunk élni. A Covid számos változást hozott a világban, ezzel párhuzamosan a fenntarthatóság, az ezzel kapcsolatos megoldások felértékelődtek. Részben leállt a gazdaság, az oktatás átalakult, kevesebbet autóztunk és repültünk. Változtatnunk kellett a napi életritmusunkon és fogyasztási szokásainkon. Ezek a változások kétségkívül segítették a fenntarthatóság fejlődését. Van, aki szerint viszont kár örülni, mert mindez csak a vírusra adott reakció, nem emberi kezdeményezés. A többség azért bízik benne, hogy a tudatosság velünk marad. Ez is érdekelhet: Közeledik a karácsony, segítünk az ünnepre hangolódni

Az UniCredit Bank és a Steigen közös generációs kutatásában arra volt kíváncsi, hogyan látják a fenntarthatóság kérdéskörét a Z, az Y, az X generáció tagjai és a baby boomerek a világjárvány második évét. Vissza fogunk térni vajon a koronavírus után a régi rossz szokásainkhoz?

A 56–74 éves baby boomerek szerint amellett, hogy az emberi kapcsolatok beszűkültek, a találkozások megfogyatkoztak. Fókuszba került a fenntarthatóság kérdésköre, mert rájöttek az emberek, hogy „ha a korábbi életmódjukat folytatják, sokkal rosszabb irányba megy minden”. A távoli munkavégzés és a kevesebb utazás jót tett a levegőnek, a lezárások miatt az emberek visszataláltak a természethez. „Végre volt idő a környezettudatosságon elgondolkodnia a világnak, de nem tudhatjuk, mi lesz utána” – mondják a generáció tagjai.

A 40–55 év közötti X generációsok, ha visszanéznek a pandémia előtti életükre, kénytelenek bevallani, hogy korábban rengeteg felesleges terméket, gépet, ruhát és kozmetikumot vásároltak. A kijárási korlátozások alatt viszont sokkal kevesebb dologgal is boldogok tudtak lenni. „Jobban megnézzük, mit veszünk, nem bóklászunk egy plázában, tudatosabban vásárolunk, célirányosan tervezünk” – fogalmazott egyikük. „A sok online rendeléssel rengeteg csomagolóanyagot halmozunk fel. Eldobáljuk a maszkokat, és félek, a vírushelyzet végével kevesebb fókusz jut majd a fenntarthatóságra. Szép lassan visszatérünk a régi rossz szokásainkhoz”. Tipp: Autóvásárlás vagy autóbérlés? Melyik éri meg jobban?

A cikk a közvetkező oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2