kutyák koronavírus
(Fotó: Matti Matikainen/Xinhua)

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, számos országban, például Finnországban kutyákat vetettek be a koronavírus-fertőzés kiszagolásához. A koronavírus-kereső kutyák ugyanis már a tünetek megjelenése előtt öt nappal képesek kiszagolni és jelezni a vírus jelenlétét.

Koronavírus-kutyák bevetésre készen

Azt már eddig is tudtuk, hogy a kutyáknak az emberhez képest sokkal – egyes szakértők szerint tíz-, de akár százezerszer is – jobb a szaglásuk, mint az embernek. Az pedig már évtizedek óta bevett szokás, hogy a kutyákat kábítószerek, csempészáruk és robbanószerek felkutatásához használnak. Éppen ezért meg sem lepődünk, hogy négylábú társaink a koronavírus-járványban is képesek segíteni.

korornavírus kutyák
“Ez a négy kutya valóban hős. Munkájukkal szemléltették, hogy a kutyák pótolhatatlanok az emberi társadalom számára,” mondta Harri Lehkonen, a kennel klub vezetője. (Fotó: kennelliitto.fi)

Finnországban a koronavírus kiszaglására specializálódott ebek végül annyira sikeresek lettek munkájukban, hogy a Finn Országos Kennel Klub, a Kennelliitto „Hero Dog” címmel tüntette ki őket. Az elismerés azoknak az kutyáknak jár, amelyek az adott évben egy vagy több emberélet megmentésében segítettek. Idén ezt a díjat négy eb, Kossi, Miina, E.T. és Valo kapta, akik a Helsinki repülőtér koronavírus kiszaglására szakosodott K9-es egység tagjaiként számos embernél ismerték fel a vírust.

Négylábon járó PCR-teszt

Anna Hielm-Björkman, a Helsinki Egyetem professzora, a társállatok klinikai kutatására szakosodott állatorvos, kutatásaiban figyelemreméltó megállapításra jutott a négy Covid–19-észlelő kutya munkáját tanulmányozva. Eszerint a kutyák még a teszteknél is gyorsabban ismerik fel a koronavírus-fertőzést, mi több, még sokkal megbízhatóbbak is annál. A kutatónő szerint a tünetek megjelenése előtt öt nappal képesek kiszagolni és jelezni a vírus jelenlétét, írja az Index.hu.

A koronavírus-kereső kutyák nem találkoznak közvetlenül az utasokkal, jelenleg külön helyiségben “dolgoznak”. A tesztelendő emberek bőrét kendővel törlik végig, majd egy steril csészébe helyezik azt, és ezt mutatják meg a kutyának, aki végül több mintából kiválasztja a fertőzöttet. Az eljárás anonim módon zajlik. Hogy milyen betegségeket képesek kiszagolni még a kutyák, arról ebben a cikkünkben írtunk.

Forrás: kennelliitto.fi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •