Kezdőlap Style&Trend Gasztro Itt a nyár és a jegestea időszaka! Tippek a legjobb hűsítő kiválasztásához

Itt a nyár és a jegestea időszaka! Tippek a legjobb hűsítő kiválasztásához

Legyen szó fekete, zöld vagy rooibos teáról, a jegestea finom ízét a gyümölcs adja meg; fotó: Freepik: azerbaijan_stockers

Itt a nyár, és vele a finom jegesteák időszaka. Ha szeretnéd ebből is a legjobbat választani, adunk néhány szempontot, ami segíthet, hogy valóban a legmegfelelőbb nyári frissítő kerüljön a bevásárlókosaradba. Ám először is tisztázzuk, miből áll a jegestea!

Ha jó minőségű termékről beszélünk, természetesen teából, vízből, gyümölcsből és általában valamilyen édesítő összetevőből (cukor, édesítőszer), a tea kesernyés ízének ellensúlyozására. Valamennyi  összetevőt érdemes alaposan megvizsgálni, és figyelj az alábbi szempontokra is!

1. Mennyi tea van benne?

A készen kapható jegesteákban nagyon különböző a tea mennyisége, sőt még ugyanazon márka különböző ízei is eltérhetnek ebben. Érdemes a lehető legmagasabb teatartalmú jegestát választani, és arra is figyelj, hogy ez valódi tea, természetes teakivonat legyen.

2. Mennyi gyümölcsöt tartalmaz a nyári frissítő?

Legyen szó fekete, zöld vagy rooibos teáról, a jegestea finom ízét a gyümölcs adja meg. Olvasd el figyelmesen a címkéket, nézd meg, hogy valódi gyümölcskoncentrátum van-e benne, és milyen arányban. A jegestea azonban nem gyümölcslé, így ez az arány nem fogja egyik termék esetében sem meghaladni az 1-2 százalékot. Jó példa erre, hogy itthon a legnagyobb mennyiségben vásárolt márka esetében a gyümölcstartalom csak 0,1%. De ha ez az arány már 1% körül mozog, gyümölcstartalom tekintetében jó helyen járunk.

A cikk a következő oldalon folytatódik. 

3. Mitől lesz édes a jegestea?

Olyan hűsítőt érdemes választani, amelynek 1 deciliterjében 8 g alatt van a cukortartalom, és a cukor természetes gyümölcscukor, azaz fruktóz. Ebből ugyanis jóval kevesebb elég a megfelelően édes íz eléréséhez, mint a répacukorból. A sztíviával való édesítés a másik jó megoldás, hiszen a sztívia tulajdonképpen egy gyógynövény, melynek különböző kivonatait használják a különböző italokban. Nincs kalóriatartalma, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Ha a teljesen cukormentes, azaz zéró jegesteákat szereted, nézd meg mivel édesítik, és inkább az aszpartám nélkül készülteket keresd.

4. Tartósítószer-, adalékanyag-mentesség

Ha tudatosan táplálkozol, már biztosan odafigyelsz arra, hogy mindenből adalékanyag- és tartósítószer-mentes változatot egyél-igyál. A jegesteák közül is ilyeneket érdemes leemelni a polcokról, hűtőkből.

Úgy jó, ha hűsít: ne hagyd, hogy felmelegedjen a jegestea; fotó: Freepik/racool_studio

5. Környezetvédelmi szempontból nem mindegy, milyen a jegestea csomagolása

Ez az a szempont, amire fokozottan oda kell figyelnünk, ha a környezetünket is óvni szeretnénk. Ha a vásárláskor a PET palackos helyett a végtelenszer újrahasznosítható aludobozosat választjátok, a környezettudatosság mellett teszitek le a voksotokat. Érdemes a kisebb kiszereléseket venni, mert például 2,5 dl jegesteát egyszerre meg tudtok inni, egy fél literes vagy annál nagyobb palack viszont nagyobb helyet foglal, nehezebb magatokkal vinni, ráadásul, ha úton vagytok, fel is melegszik, és a jegesteából csak tea lesz hűsítő, frissítő hatás nélkül.

A másik nagy egészséges frissítő a smoothie, amely nyáron is jó választás, ha le akarjuk hűteni magunkat. Készülhet bármilyen idénygyümölcsből víz, jég vagy tej hozzáadásával.