iskolabezárás home office
Nem jó, ha a gyerekre a nagyszülő vigyáz, de akkor mi a teendő?; fotó: https://www.childrenandscreens.com/

Az iskolákban 2020. március 16. napjától kezdődően tanterven kívüli, digitális munkarend lett bevezetve. Ez azt jelenti, hogy a tananyag kijelölése, a tanulási folyamat ellenőrzése és támogatása a pedagógusok és a tanulók online, vagy más személyes találkozást nem igénylő kapcsolatában történik. Kérdés, hogy amennyiben a szülő munkaidő beosztása szerint köteles a munkahelyén megjelenni, megtagadhatja-e a munkavégzést az iskolabezárás miatt? Másik oldalról megközelítve, kirúghatják-e azt a szülőt, aki arra hivatkozva nem megy be dolgozni, hogy a gyermekével kell otthon maradnia?

A táppénz sem megoldott iskolabezárás esetén

Tekintettel arra, hogy a rendkívüli intézkedések oka a koronavírus járvány, és a gyermekek hordozhatják és átadhatják a vírust, mindenképpen kerülni szükséges, hogy az otthon maradt gyermekekre az a nagyszülői korosztály vigyázzon. Rájuk nézve a járvány a legnagyobb kockázatot jelenti. A helyzetet táppénz révén sem lehet megoldani, mert a gyermek miatti otthonmaradás ilyen esetben táppénzre nem jogosít.

iskolabezaras
Bár leginkább iskolabezárást emlegetünk, de az ovis és bölcsis gyerekek is otthon ragadtak; fotó: Pixabay/finelightarts

Ráadásul a vonatkozó Kormányrendelet szerint a szülők igényei alapján, indokolt esetben a nemzeti köznevelési törvény hatálya alá tartozó iskolák esetében a területileg illetékes tankerületi központ, szakképző intézmény esetében pedig a területileg illetékes szakképzési centrum munkanapon megszervezi a gyermekek, tanulók napközbeni kiscsoportos felügyeletét. Vagyis olyan semmiképpen nem fordulhat elő, hogy a gyermek felügyelet nélkül marad, vagy a szülő ne tudna a munkahelyén megjelenni. Hangsúlyozni kell, hogy a bevezetett rendkívüli munkarend első napjait, heteit éljük, így a fentiek gyakorlati megvalósulása még csak körvonalazódik.

Megszűnhet a munkaviszony

A Munka Törvénykönyve ismeri a különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok esetét, amikor a munkavállaló mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól. Hosszú távon azonban a felek fokozott együttműködésére van szükség az elkövetkezendő hetekre. Ez jelenthet szabadságot, fizetés nélküli szabadságot, otthoni munkavégzést is. De – a jelenlegi járványügyi szabályok mellett – amennyiben a munkáltató elvárja a személyes megjelenést, úgy a gyermek felügyeletét szükséges kérni az iskolától. Az a szülő, aki erre hivatkozással nem jelenik meg, sajnos számolhat azzal, hogy munkaviszonyát erre alapítva megszüntethetik.

diigtalis tanrend szulo home office
Most minden szempontból indokolt a home office bevezetése; fotó: Pixabay/janeb13

A másik oldalról azonban a munkáltatóknak is át kell gondolniuk, van-e olyan munkaszervezési megoldás, ami bevethető. Hiszen rendkívüli körülmények során még a munkahelyen való megjelenésre kötelezés esetén is vizsgálható, nem minden racionális ok nélkül írja-e elő azt a munkáltató, azaz nem minősül-e joggal való visszaélésnek. Olyan munkáltató esetén, ahol egyszerű intézkedésekkel bevezethető átmenetileg az otthoni munkavégzés, ez jelen körülmények között munkaegészségügyi okokból is elvárható.

Az iskolabezárás rendkívüli helyzet, méltányos mérlegelést kíván

A munkabér attól függően jár, hogy a munkáltató és a munkavállaló között milyen megállapodás jön létre. Otthoni munkavégzés esetén jár munkabér, fizetés nélküli szabadság esetén nem. Ez azonban nem zárja ki, hogy a munkáltató úgy döntsön, otthoni munkavégzés hiányában is fizet munkabért. Egyre több munkahely zárt már be. Ilyen időkben nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a fokozott együttműködési kötelezettség, a méltányos mérlegelés elve és a joggal való visszaélés tilalma olyan általános, mindenkor érvényes munkajogi szabályok, amik ilyen rendkívüli helyzetben is világító fáklyaként szolgálnak.

A munkavállalók jogait ebben a cikkben gyűjtöttük össze. Spórolós tippeket pedig itt és itt adunk arra az esetre, ha fizetés nélküli szabadságra kényszerültél, és a tartalékaid kevésnek bizonyulnak az elkövetkező időszakra.

Forrás: D.A.S. Jogszervíz