Kezdőlap Style&Trend Gasztro Így készül a Kasnudel, a karintiai töltött tészta

Így készül a Kasnudel, a karintiai töltött tészta

Ez egy túrós Kasnudel

Nem régen Ausztriában jártunk, ahol mi is megpróbálkozhattunk a karintiai Kasnudel elkészítésével. Mit mondjak, egy kicsit beletört a bicskánk, de a végeredménnyel végül egész elégedettek voltunk.

Mi a Kasnudel?

A Kasnudel a raviolihoz hasonló töltött tészta, de annál jóval nagyobb. Különféle töltelékek kerülhetnek bele, például krumpli és túró, ezekhez pedig mindenféle zöldfűszer jöhet (pl. petrezselyem, kapor, menta), de létezik a tésztának édes változata is. A Kasnudel több évszázados hagyományra tekint vissza, régen elsősorban a húsmentes napokon került az asztalra, ma azonban bármikor kérhetjük a helyi éttermekben. Sőt, akár mi magunk is nekiállhatunk elkészíteni. De megsúgom, hogy előkészített, fagyasztott formában is kapható…így pedig nincs is más dolgunk, csak otthon megfőzni.

A Kasnudelt leönthetjük olvasztott vajjal, mellé salátát kínálhatunk

Karintiában egyébként szinte minden régióban máshogy készítik, mindenhol kicsit más és más a töltelék, és van, ahol olvasztott vajjal vagy zsírral és zsemlemorzsával szórják meg a kész Kasnudelt, máshol pirított szalonnát tesznek rá. Van, ahol köretként tálalják, máshol ez a főétel, esetleg salátát adnak hozzá. Mi ez utóbbi verziót készítettük el.

És ami nagyon fontos: a régi hagyomány szerint csak akkor mehet férjhez egy lány, ha szépen tudja a Kasnudel tésztájának a szélét hajtogatni. Mindjárt mutatjuk is, hogyan kell ezt csinálni!

Így állj neki!

Mi túrós és krumplis töltelékkel készítettük el, mindkettőt ugyanúgy kell megcsinálni, csak az alaptöltelék más és más.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 500 g fogós liszt (a finomlisztnél nagyobb szemcséjű, érdes tapintású liszt, pl. rétes- vagy grízes liszt)
  • 2,5 dl víz
  • 5 evőkanál olaj
  • kevés só

A töltelékhez:

  • 1 kg túró (száraz, zsírszegény, darabos)
  • fél kg lisztes burgonya (laza szerkezetű, könnyen szétfővő burgonya, ilyen pl. az agria, kuroda, rioja, Vénusz gold, white lady)
  • 1-2 fej hagyma, kevés fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • snidling, tésztamenta, esetleg turbolya vagy petrezselyem – mind ízlés szerint
    A nyers tésztát forró vízben kell kifőzni

A Kasnudel elkészítése

A tészta alapanyagait alaposan összegyúrjuk, majd rövid ideig pihentetjük.

A töltelékhez a túrót összemprzsoljuk, a burgonyát meghámozzuk, megfőzzük és krumplinyomón átnyomjuk. A hagymát, fokhagymát üvegesre pirítjuk. A túrós változatnál a túróhoz keverjük a hagyma és a fűszernövények felét, a krumplis töltelékhez a krumplihoz keverjük. Kis tenyérnyi nagyságú, hosszúkás gombócokat formázunk belőlük.

A tésztát vékonyra nyújtjuk, és kb. 10-12 cm széles csíkokat vágunk belőle. Egymástól kb. 3-4 cm távolságra rátesszük a töltelék-gombócokat az egyik felére úgy, hogy a tészta másik felével be tudjuk a gombócokat takarni. A tészta szélét jól rányomogatjuk az alsó tésztarétegre, majd a kezünkkel a felső tészta réteget ráformázzuk a gombócokra (a galériában a képeken ezt lépésről lépésre láthatjátok). Késsel elválasztjuk egymástól a tésztával befedett gombócokat, majd a tészta szélét szépen formázzuk: egy-egy kis darabot óvatosan megfogva (ne szakadjon ki a tészta, mert akkor főzés közben kifolyik a töltelék) visszahatjuk a tésztát – és így szépen körbehaladva „fodrozzuk” a Kasnudelt.

A kész töltött táskákat forrásban lévő, enyhén sós vízben 12-15 percig főzzük, majd kiszedjük, és olvasztott vajjal, pirított zsemlemorzsával megszórva tálaljuk. Jó étvágyat!

Ha Karintiában jártok autóval (esetleg motorral), mindenképp hajtsatok fel a Grossglockner csúcsára, ahova egy gyönyörű panorámaút vezet. És bár Kasnudelt elsősorban Karintia tartományában ehettek, mi Alsó-Ausztriát is nagyon szeretjük. No és persze Bécs sem maradhat ki a kedvenceink listájáról, ahol most egy különleges metróval utazhatunk.