Grossglockner_panoramaut
A műemlékvédelem alatt álló alpesi panorámaút számtalan élményt tartogat; fotó: www.austria.info

A nyári hógolyócsata – főleg ebben a melegben – csak egy nyomós ok a sok közül arra, hogy miért érdemes autóval nekivágni Ausztria egyik leglátogatottabb alpesi útjának. A Grossglockner panorámaút a hűsítő élmények mellett 36 hajtűkanyarral emeli az adrenalin szintet, 48 kilométerén 2571 méter magasságig kocsikázhatunk. És hab a tortán, hogy itt található a világ legmagasabban lévő autó- és motorkiállítása.

grossglockner panoramaut_ausztria
Kb. 900 ezer látogató érkezik évente a Grossglockner alpesi panorámaútra, fotó: www.austria.info

Európa legszebbje

Ausztria legmagasabb hegye, a 3798 méter magas Grossglockner igazán lenyűgöző hegyóriás. A hegy lábánál 80 évvel ezelőtt építették meg a Grossglockner alpesi panorámautat, amely ma Európa legszebb panorámaútjai és az Alpok legkedveltebb látnivalói közé tartozik. Autóval kényelmesen és gond nélkül juthatunk fel a 2571 méter magasan található Hohe Tauern Nemzeti Parkba. Útközben a kilenc ingyenesen látogatható kiállítás és az őshonos állatok – mormoták, kőszáli kecskék – megfigyelése feledhetetlen élményeket ígér.

mormotak_panoramaut
A mókás mormoták itt gyakran közvetlen közelről is megfigyelhetők; fotó: www.austria.info

Grossglockner panorámaút lépésről lépésre

A műemlékvédelem alatt álló alpesi panorámaút 48 kilométer hosszú. Déli irányból érkezve a híres karintiai hegymászó faluba, Heiligenblutba érkezünk. Az út innen már folyamatosan emelkedik és mindössze 16 kilométer után elérjük a Ferenc József-magaslatot. Innen nagyszerű túrákat tehetünk, például a Pasterze-gleccseren vagy a Kaiserstein panorámaúton. A Ferenc József-magaslaton ingyenesen tekinthető meg többek között a világ legmagasabban található autó- és motorkiállítása.

voetters-oldtimer-museum-in-kaprun
Mintha játékautók lennének egy játékbolt polcain, fotó: www.oldtimer-museum.at
voetters-oldtimer-museum-in-kaprun-2
Régi idők autói, fotó: www.oldtimer-museum.at
voetters-oldtimer-museum-in-kaprun-3
Oldtimer motorok sorakoznak a polcokon, fotó: www.oldtimer-museum.at

Innen északi irányba folytatódik az út Salzburg tartományba: ezen, a 2400 méterrel a tengerszint felett található szakaszon a természet drámaian szép. Az alpesi mezőkön mintegy 140 különböző növényfaj terem, a Hochtor-hágónál található hómezők pedig egész nyáron át megmaradnak és vidám hógolyócsatára invitálnak. A Fuscher Törl hágót és a 2751 méter magas Edelweißspitze hegycsúcsot – a panorámaút legmagasabb pontját – követően az út ismét a völgy felé indul. Fusch, Bruck és Zell am See települések csak 90 kilométerre találhatók a Mozart-várostól, Salzburgtól.

A Großglockner panorámaút nyitva tartása: június 1-től augusztus 31-ig, reggel 5 órától este fél 10-ig