hulladékmentes világ coca-cola
A hazai lakosság 54 százaléka vallja, hogy a műanyaghulladékokat elkülönítetten gyűjti

A műanyaghulladék globális probléma – és megoldani is csak akkor tudjuk, ha mindannyian összefogunk, nagyvállalatoktól a fogyasztókig. A Coca-Cola például az egész világon csökkenti kívánja a gyártásban felhasznált új műanyag mennyiségét, és tíz éven belül minden PET palackja felerészben már újrahasznosított műanyagból lesz. Elindult egy szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő országos kampány is, amelynek keretében értékes nyereményekkel és praktikus tudnivalókkal lehetünk gazdagabbak.

A műanyaghulladék harmadát dolgozzák csak fel újra

Európa hatalmas mennyiségű műanyagot állít elő: évente 58 millió tonnát, ennek 40 százaléka csomagolási célú műanyag. Az ételek és italok csomagolása a modern mindennapok részét képezik, ezeknek köszönhető, hogy a termékek biztonságosan és higiénikusan juthatnak el a fogyasztókhoz. Ezzel együtt a csomagolási hulladék az egyik legégetőbb globális probléma is. Az előállított műanyagokból az Európai Unióban éves szinten 27,1 millió tonna hulladékként végzi, és a műanyaghulladék 31,1 százalékát dolgozzák csak fel újra. Ehhez Magyarországon évente fejenként 30,5 kilogramm csomagolási hulladékkal járulunk hozzá, és ennek is csak 27,5 százaléka hasznosul később. Ebben a cikkben tippeket adunk az otthoni műanyaghulladék csökkentésére.

Minden palack számít!

A Coca-Cola a Hulladékmentes Világ stratégiájában azt vállalja, hogy tíz éven belül minden PET-palackját felerészben újrahasznosított anyagokból állítja elő. Emellett 2030-ra annyi palackot, üdítős dobozt vissza is gyűjtenek, amennyit eladnak a világon. Minden (elsődleges) csomagolóanyaga 100%-ban újrahasznosítható lesz.

műanyaghulladék
Az a cél, hogy a hulladék egyáltalán ne kerülhess olyan helyre, ahová nem való – például a természetes vizeinkbe vagy a kommunális hulladékba

Ugyanakkor egy ilyen globális probléma esetén az egyéni tettek is számítanak. Ha például valaki heti három palack 0,5 literes Coca-Colát iszik, és aztán a szelektív kukába dobja a palackot, azzal éves szinten 3,12 kilogramm PET-palack kerülhet vissza a körforgásba. Ez országos szinten azt jelenti, hogy a cég műanyagpalackjaiból közel 30 500 tonna kerülhet újrahasznosításra. Az Eurobarométer adatai szerint egyébként a hazai lakosság 54 százaléka, míg az uniós átlag 65 százaléka vallja, hogy a műanyaghulladékokat elkülönítetten gyűjti, hogy azok újra feldolgozhatók legyenek.

Hulladékmentes Világ: indul a játék

A fenti arány javításának érdekében indult el a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítését célzó országos kampány. Ez egy újabb lépés a körforásos gazdaság és Hulladékmentes Világ megvalósulásához. Ennek része egy kupakkód feltöltő nyereményjáték is, olyan környezetbarát nyereményekkel, mint a kerékpár vagy egy elektromos autó. A promóció január 18. és március 31. között érhető el.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •