elektromos autó
(fotó: pixabay)

Ma már majdnem minden márka esetében elérhetők hibrid vagy elektromos kivitelben gyártott modellek. De vajon melyek azok a tényleges különbségek, amelyek miatt megéri a dízel- és benzinmotoros járművek helyett – akár magasabb áron is – elektromos vagy hibrid alternatívát választani? Cikkünkben azokat az érveket gyűjtöttük össze, amelyek téged is a váltás mellé állíthatnak.

Az elektromos autó és hibrid hajtás lényege

Még mielőtt rohannánk az autószalonba, érdemes tisztázni, mit is jelent az elektromos hajtáslánc. A benzin- és dízelmotoros járműveket ugyan már évek óta ismerjük, emiatt természetesen sokkal nehezebb tőlük elbúcsúzni. Amíg régi társainkat robbanó motor hajtja, addig az elektromos autókat már csupán az áram bírja működésre. A hibrid hajtás esetében azonban a robbanómotor munkájára elektromotor segít rá. A fogyasztás csökkenését a fékenergia-visszanyerő rendszer segítségével termelt energia csökkenti, melyet a jármű alacsony kapacitású akkumulátorokban tárol és a gyorsítás során hasznosít újra. A fékenergia-rendszer mellett pedig hálózatról is tölthető akkumulátorral rendelkeznek a plug-in hybrid modellek.

Hibrid
Egyre népszerűbben hazánkban is a környezetkímélő autók (fotó: pixabay/paulbr75)

1. Környezetbarát működés

Néhány évvel ezelőtti kutatások kimutatták, hogy az elektromos autók teljes életciklusuk alatt akár 25 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki. Ha pedig zöld forrásból származó energiát használunk az autó visszatöltésére, akkor ez a szám akár 85 százalékra is növelhető. Ez csupán az egyik része a környezetbarát megoldásnak. Az elektromos autók gyártása ugyanis kevesebb alkatrészt igényel. Ezáltal kevesebb beszállítóra lesz szükség, rövidebbé válik az ellátási lánc. Nem beszélve a kevesebb hulladékról és a csökkent mértékű légszennyezésről.

További érveinket a következő oldalon találod.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2