probiotikumok női test egészség
(Fotó: nikitabuida/Freepik)

Már Magyarországon is tombol a koronavírus-járvány negyedik hulláma, és az új variánsoknak köszönhetően a betegség most ráadásul hasonló tünetekkel jár, mint a megfázás vagy az allergia. Ezért nehezebb megállapítani, hogy mit kaptunk el. Éppen emiatt fontos a megelőzés, amiben úgy tűnik, hogy a vártnál nagyobb szerepet kaphatnak a probiotikumok, amiket eddig nem feltétlenül a tüdő- és felsőlégúti megbetegedések ellen fogyasztottunk. Ez is érdekelhet: Tolvai Reni erre esküszik, ha immunerősítésről van szó

Létezik az úgynevezett „bél-tüdő tengely”

Érdekes fejlemény, hogy a legfrissebb kutatások szerint a probiotikumok jótékony hatása sokkal szélesebb spektrumú, mint azt eddig gondoltuk. Nemcsak a bélflórára hatnak kedvezően, hanem a tüdőre is. Már gyerekkorban érdemes alkalmazni őket, mert jó eséllyel megakadályozhatják bizonyos allergiák és felsőlégúti betegségek kialakulását.

A klinikai vizsgálatok során öt probiotikus törzs kombinációjáról derült ki, hogy közel harmadával csökkenti a vírusos felsőlégúti fertőzések tüneteit. Ráadásul ez a probiotikus kombináció a 45 év felettieknél és túlsúlyosaknál még hatékonyabbnak bizonyul. Ez azért is figyelemre méltó, mert számos betegségnél, például a Covid esetében ők fokozottabb kockázatnak vannak kitéve. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy létezik egy „bél-tüdő tengely”, és az egészséges bélrendszer létfontosságúnak bizonyulhat a tüdőfertőzések leküzdésében is.

joghurtital joghurt
Amerikában évek óta előrehaladott vizsgálatok zajlanak, hogy miként lehet a probiotikumokat megelőző és terápiás módon alkalmazni gyermek- sőt csecsemőkorban az asztma kialakulásának megakadályozására (Fotó: Racool_studio/Freepik)

A probiotikumok évtizedek óta ismert összetevők, amelyek igazoltan pozitív hatással vannak az egészségre. Eddig a bélflóra szerepelt hangsúlyos helyen a probiotikumokkal kapcsolatban, az újabb kutatások azonban megerősítik az immunitásra gyakorolt kedvező hatásukat. Így új irányként összefüggésbe hozhatók a tüdő- vagy felsőlégúti betegségek, allergia és asztma megelőzésével, adott esetben kezelésével is.

Mindezeket figyelembe véve a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is javasolja a probiotikumokat nagy mennyiségben tartalmazó élelmiszerek, például a savanyított tejtermékek fogyasztását. Tipp: Próbáld ki a kimchit, a koreaiak meglepően magyaros nemzeti ételét

Életmód témában az alábbi cikkeinket ajánljuk:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •