Vannak olyan esték, amikor egy csomag csipsz és egy tea a vacsora. Vagy még rosszabb. Hogy ezeket az eseteket kivédjük, kreatívnak kell lennünk, ha már időnk nincs. Minden tiszteletünk azoké, akik lelkesen készítenek kovászt a házi ciabattához, főznek otthon sört vagy füstölnek halat a kert végében. De vannak napok, amikor alig marad idő a vacsorakészítésre, vagy csak egyszerűen nem szeretnénk órákat a konyhában tölteni a főzéssel. Ezekre az alkalmakra mutatunk néhány ötletet 15 perces ételek elkészítéséhez.
Néhány hozzávaló persze szükséges a kamrából. És az is biztos, hogy ezek az ételek valószínűleg nem kerülnek be egyik gourmet-lexikonba sem, de azért érdemes kipróbálni őket. Ugyanakkor a boltban vásárolt, csak mikrózást igénylő dobozos kajáknál ezek ezerszer jobbak! Íme a legjobb megúszós kaják:
A 15 perces ételek királya ez az egytálétel
Ez egyszerűen hihetetlen! Egy edényben összekeverünk paradicsomot, karikára vágott kolbászt, tésztát, fűszereket. 15 percig főzzük, kevergetjük. Rusztikus, egyszerű és mégis nagyszerű tésztaétel. Kolbásszal, gyöngyhagymával és olvadó sajttal.
Hozzávalók:
- 2 pár debreceni kolbász
- 40 dkg kagylótészta
- 5 dkg ecetes gyöngyhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg maasdamer sajt
- 2 dl alaplé
- friss petrezselyem
- 5 dkg vaj
- fehérborecet
- só
- bors
Elkészítés:
Egy serpenyőben a felkarikázott debrecenit néhány csepp olajon megpirítjuk, sütés közben egyszer megforgatjuk őket. Amikor megpirultak, mellészórjuk az ecetes gyöngyhagymát, a felaprított fokhagymát és visszavesszük a hőfokot, nehogy a fokhagyma megégjen.
Ráöntjük az alaplevet, kicsit sózzuk és borsozzuk. Mellérakjuk a vajat és kevés borecetet – ezek képezik majd a tészta mártásának alapját. Addig főzzük, míg a szósz be nem sűrűsödik.
Közben a száraz tésztát, enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd a kolbászos szószhoz öntjük. Megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, a csíkokra vágott sajtszeletekkel, és összeforgatjuk.
Tovább is van, lapozz a legjobb 15 perces ételek receptjéért!
Csirkés Quesadilla
Reszelt sajt? Kapható. Grillcsirke? Rengeteg helyen beszerezhető. Előre csomagolt tortilla? Szintén készen megvehető. Kész is a vacsora, csak tekerd fel és süsd meg!
Hozzávalók:
- 8 tortilla (kisebb átmérőjű)
- 20 dkg reszelt sajt (lehetőleg valamilyen markánsabb ízű, de jól olvadó).
- 4 szelet sonka
- egy szál kolbász
- mustár
- 1 maradék sült csirkecomb
- BBQ szósz
- pici olaj
Elkészítés:
Lereszeljük a sajtot, és egy serpenyőbe pici olajat öntünk. Amikor forró, belefektetjük az egyik tortillát, és bőségesen megszórjuk reszelt sajttal. Annyi ideig sütjük, hogy a tortilla alulról megpiruljon, a sajt pedig nagyjából megolvadjon.
Ekkor ráhelyezzük a másik tortilla lapot és az egészet, mint egy palacsintát, óvatosan megfordítjuk. Addig sütjük, amíg a másik oldala is megpirul. (A széleket a sütés alatt a sajt nagyjából összeragasztja, úgyhogy nem esik szét). Négy cikkelyre vágva azonnal tálaljuk.
Az alapváltozaton kívül a tortilla lapokra a sajton kívül tehetünk még sonkát vagy kolbászkarikákat, esetleg fölaprított sült csirkecombot. Kenhetünk a tortilla lapokra BBQ szószt a sült csirkés, illetve egy kevés mustárt a sonkás változathoz.
Még nincs vége, lapozz a legjobb 15 perces ételek receptjéért!
Zöld gnocchi
Friss gnocchit már mindenhol kapni. Keverd össze friss vagy fagyasztott spenóttal, vagy dobj össze hozzá egy gyors brokkolipesztót! Adhatsz hozzá csirkét, tejszínt, fűszereket.
Hozzávalók:
- 1 fej brokkoli
- 5 dkg dió
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg reszelt parmezán
- olívaolaj
- só
- bors
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, lobogó, forró sós vízben roppanósra (félig) főzzük, majd reszelt parmezánnal, dióval, fokhagymával és kevés olívaolajjal összeturmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A pesztót, akár nagyobb mennyiségben előre is elkészíthetjük, amit aztán kenyérre kencének, vagy zöldségekhez mártogatósnak is kínálhatjuk.
A gnocchit bő, sós, forró vízben 1-2 perc alatt kifőzzük, és egy lábosban összeforgatjuk a brokkolipesztóval.
Reszelt parmezánnal és durvára aprított dióval tálaljuk.
Forrás: Ízes Élet