franciaország francia határnyitás eiffel torony
A franciák is elkezdték a nyitást (Fotó: Anthony DELANOIX/Unsplash)

Franciaország karanténelőírás nélkül június 15-től szeretné megnyitni határait Európa országai felé – jelentette be Edouard Philippe miniszterelnök. A francia határnyitás ugyanakkor a kölcsönösség elvét fogja alkalmazni azon országokkal szemben, amelyek 14 napos karantént írnak majd elő a franciáknak.

Nyithatnak a vendéglátóhelyek és a múzeumok

A párizsi Orly repülőteret még március 31-én zárták be, itt a tervek szerint június 26-tól indulhatnak újra a kereskedelmi járatok. A francia főváros másik repülőteréhez, a Roissy-Charles de Gaulle-hoz hasonlóan az Orly-n is hőkamerákkal fogják ellenőrizni az utasokat. További biztonsági előírás, hogy az utasoknak kötelező lesz a maszkviselés.

franciország louvre múzeum párizs
Francia határnyitás azt jelenti, hogy jöhetnek a turisták is? A népszerű helyek, mint Louvre, már kinyitott (Fotó: Yeo Khee/ Unsplash)

A vendéglátóhelyek június 2-ától megnyithattak az egész országban, azonban számukra is érvényes a szigorú biztonsági előírások betartása. A dolgozóknak kötelező a maszkviselés, a vendégeknek pedig érkezéskor és távozáskor, illetve ha felállnak az asztaltól, el kell takarniuk az arcukat. Egy asztalnál maximum 10 fő foglalhat helyet, legalább egy méteres távolságot kell tartani az asztalok között, valamint a bárokban tilos állva fogyasztani. Az éttermek és bárok azonban a fővárosi régióban egyelőre csak a teraszokon fogadhatnak vendégeket. További jó hír, hogy a múzeumok és az emlékhelyek is megnyithatnak az egész országban a kötelező maszkviselés szabályával.

Június 2-tól egyébként a tengerpartok is megnyithatnak és megszűnik az a korlátozás, amely alapján a franciák a lakóhelyüknek csak a 100 kilométeres körzetében mozoghatnak, miután a járvány nem kapott új erőre az általános karantén május 11-i feloldása óta.

A kormány három hét múlva újraértékeli a helyzetet

“A vírus még mindig jelen van, különböző szinten az ország teljes területén. A terjedését azonban jelenleg ellenőrzés alatt tartjuk” – emlékeztetett a kormányfő, aki továbbra is óvatosságra és felelősségre kérte a franciákat. Elmondta, hogy a június 2-án életbe lépett enyhítéseket három hét múlva kiértékeli a kormány, és akkor dönt az Európában egyik legszigorúbb járványügyi korlátozások esetleges további lazításairól, valamint a francia határnyitás további lehetőségeiről.

Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja volt, a Covid-19 fertőzés miatt több mint 28 600-an vesztették életüket, de a halottak száma az elmúlt egy héten a napi száz alá csökkent.

NEKED AJÁNLJUK: Tudtad, hogy a SUV a nők nagy kedvence? Többek között azért, mert nagy, biztonságos és kényelmes. Cikkünket itt találod.

Forrás: Turizmus Online, Turizmus.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •