tetobar titkos hely parizsban

Olyan kis eldugott szépségeket, érdekességeket mutatunk most nektek Párizsban, amelyek még nem nagyon bukkannak fel az útikönyvekben, útleírásokban. Mi felkerestük őket, és bátran állíthatjuk, hogy mindegyik titkos hely belopta magát a szívünkbe.

1. Le mur des je t’aime, vagyis a Szeretlek fal

Szívecskés fotó nélkül nem lehet innen hazamenni

40 négyzetméteren, 612 darab gyönyörű kék zománcozott csempe, mindez egy falra felrakva, majd 250 nyelven, 311 módon ráírva, hogy “szeretlek”. A világ szinte valamennyi nyelvén megtaláljuk rajta a szerelmi vallomást, sőt még elfeledett, rég nem használt nyelveken, vagy ritka dialektusokban is rákerült a kifejezés. Természetesen magyarul is ott van, ahogy én is mutatom a fotón. A Szeretlek fal Párizs Montmartre negyedében kapott helyett, egy kis romantikus kertben a Jehan Rictus téren, minden nap reggeltől sötétedésig látogatható.

És igen, magyarul is ott van a szeretlek szó!

Az ötlet Frédéric Baron fejéből pattant ki, aki először csak hobbiból kezdte kérdezgetni a külföldi ismerőseit, hogy hogyan mondják és írják az ő nyelvükön azt, hogy szeretlek. Végül már Párizs utcáit járta, és idegeneket szólított le, hogy a lehető legtöbb verziót begyűjtse. Ekkor jött a képbe Claire Kito, aki akkoriban kínai kalligráfiát és távol-keleti festészetet tanult Párizsban. Ő segített Frédéricnek kialakítani a 311 féle írásmódot, amelyeken a szavak a csempékre kerültek. A szeretlek szavak között található, szétszórt piros foltok pedig egy darabokra tört nagy szív részei, amelyeket ha összeraknánk, pont kitennék a nagy piros szívet.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3
4
5