5. “T” betű – kell vagy nem?

tanulóvezető autó
Fotó: tanulovezeto.eu

Sajnos bármilyen rosszul is hangzik, a “T” betűs autókkal szemben sok gyakorlott vezető előítéletes. Sőt, jóval gyorsabban nyúlnak a dudához, a frászt hozva ezzel a kezdő vezetőre. Elfelejtik, hogy ők honnan indultak és hogy a tanulóvezető nem szerencsétlen, csak tapasztalatlan. Erre lélekben mindenképpen érdemes felkészülni. A klasszikus kék-fehér “T” betű helyett választhatsz valamilyen viccesebb kiírást. Döntsd el azt is előre, meddig hagyod kint az autón. Ez téged is motivál!

+1. Lerántjuk a leplet a mumusokról

Sokan az autópályás vezetéstől tartanak a leginkább, ez az utolsó, amit bevállalnak kezdő vezetőként. Pedig egyáltalán nem kell tartani tőle, a szélső sávban lassabban is lehet haladni – azért a forgalom ritmusát vegyük fel – és sokkal kevesebb megoldandó szituációval kell számolni. Sok tapasztalt vezető pont a monotonitása miatt hajlamos kicsit lazábban venni az autópályákra vonatkozó szabályokat. Nem azt mondjuk, hogy amint kiszállsz a tanulóautóból, azonnal irány a pálya, de halogatni is teljesen felesleges.

visszapillanto_autopalya
Eleinte este helyett inkább nappal indulj útnak (fotó: Pixabay)

A másik mumus az esti, éjszakai vezetés. Nem újdonság, valóban nehezebb sötétben vezetni, bár sokan kifejezetten szeretik. Kezdő sofőrként azonban tényleg nappal kezdd a gyakorlást, sokkal magabiztosabb leszelés előbb szerzelpozitív élményeket, mintha rögtön nehezített körülmények között vágnál bele. Ugyanez igaz esőre, ködre. Ha amúgy is félsz, először tiszta időjárási viszonyok között ülj a kormány mögé. Azért a vakító napfénnyel is érdemes vigyázni, sokszor nehezíti a közlekedést. Napszemüveget mindenképpen tarts elérhető közelségben!

Ajánló:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3