Kezdőlap Style&Trend Gasztro 3+1 tipp, hogy mit hozhatsz ki a fahéjból (És a fahéj belőled!)

3+1 tipp, hogy mit hozhatsz ki a fahéjból (És a fahéj belőled!)

Nem csak a konyhában jut szerep a fahéjnak, karácsonyfadíszként vagy koszorúra kötözve is jól mutat; fotó: Frepeik/dashu83

Fahéjas csiga, kávé fahéjszórással és fahéjas gyertya. Gondolhatnánk, hogy ezzel kimaxoltuk az illatos fűszer minden felhasználási módját, de a fahéjból sosem elég. Bár az előbb említettek, plusz a mézeskalács, forralt bor, almás pite és társaik is kulcsszereplői az év végének, sok más lehetőséget is tartogat a fahéj, hogy még ünnepibbé varázsolhassuk az adventi időszakot. Fűszerezd fel vele a mindennapokat, hiszen akár sós ételnek, frissítő italnak és lakáskelléknek egyaránt extravagáns eleme lehet. Lássuk a lehetőségeket!

Párologtatóba is jó a fahéj

Ha sikerül beszerezned fahéjolajat, az immunrendszered is szeretni fog. Aromaterápiásan is jó szolgálatot tehet a fahéj, és mivel antimikrobiális és antifungális hatásokat tulajdonítanak neki, mikor, ha nem most – ezekben a kihívással teli időkben, a karácsonyra készülve – érdemes csöpögtetni belőle a párologtatóba.

Illóolaj párologtatásához jó választás egy párologtató készülék; fotó: Freepik/pvproductions

Spenót és fahéj? Naná!

Az, hogy minden édességnek jól áll a fahéj, nem újdonság. De hogy a spenótnak is? Ezt talán még nem tudtad. Pedig érdemes kipróbálni! Akár egy sima parajfőzelék ízvilága komplexebbé tehető, ha a szokásos fűszereken túl egy pici fahéjport, és például gyömbért is hozzáadsz. De ugyanúgy a párolt spenótnak, és a friss spenótsalátának is jól áll, kis mennyiséget joghurtba vagy olívaolajba keverve!

Fahéjkoszorút minden asztalra

Ha a szagolgatáson túl nézegetnéd is a fahéjat, használd fel karácsonyfadíszként, ajándékkísérőként, vagy adventi koszorúra kötözve. De miért ne készíthetnéd magát a koszorút fahéjrudakból? Akár kuszább, borzasabb látványt keltve, pár centi magas koszorú formát képezve, a rudakat változó szögben össze-vissza egymáshoz ragasztgatva (ragasztópisztoly nem árt hozzá). Vagy kötözgethetsz is, közepüknél szorosan egymás mellé felfűzve a rudakat, hogy lapos, szabályosabb koszorút kapj végül. Hogy kör alakú, vagy téglalap forma legyen végül, rád van bízva. Minimalista látvány lesz, maximális illattal; egy fenyőág vagy textilmasni elég is rá, hogy kész legyen a remekmű.

A koszorúkészítésben csak a fantázia szabhat határt; fotó: Freepik/Racool_studio

Karácsonykor sok családban ünnepi öltözéket kap a lakás: ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan tudod feldobni otthonodat színes mikulásvirágokkal.

Különleges ünnepi frissítő ital

Ha viszont éppen sem főzésre, sem DIY lakáskincsekre vagy házilag kutyult csodaszerekre nem vágysz, de a fahéj íze jól esne és a felfrissülés is rád fér, íme erre is a javaslatunk: az új, limitált kiadású fahéjas Coca-Cola zero, mely cukormentesen, fahéjkivonat-tartalmával tud édes ünnepi hangulatba hozni – és ha szeretnéd, ott is tartani a téli hónapok végéig. Már kapható országszerte!